Edificiul afectiv
“Ceea ce salveaza cele mai proaste si ingrate imprejurari, ceea ce este esential, este totusi iubirea. Iata concluzia, dupa o viata de om: nimic nu conteaza in afara iubirii. In viata, poti sa fii dobitoc sau poti sa te salvezi. Si nu te poti salva decat iubind pe cineva mai mult decat te iubesti pe tine insuti. Cel care nu iubeste, care nu are un depozit profund de afectivitate, asumandu-si toate riscurile, e un fraier, un om care isi pierde vremea. Daca iubesti pe cineva, nu poti sa fii tont. Iar daca iubesti pe cineva si iubirea este impartasita, nu poti sa nu fii fericit.” (Alexandru Paleologu, Breviar pentru pastrarea clipelor).
De multe ori, prin ceea ce traim in rutina zilnica, facem in asa fel incat sufletul nostru sa se indeparteaze tot mai mult de esenta lui. Si reusim performanta de a o face cu atata temeinicie incat adesea ajungem sa uitam ca cel mai mare miracol si adevar care ne este dat sa il descoperim in cadrul vietii noastre este iubirea. “Am avut norocul să aflu că dragostea este unicul adevăr important şi absolut, într-o viaţă care nu ne dă decât daruri relative. Şi n-am fost ipocrit. Am iubit şi eu” (Daniel Cristea-Enache, Convorbiri cu Octavian Paler).
Exista momente rare si pretioase in care avem totusi norocul sa apara in viata noastra persoane care ne redeschid drumul catre dimensiunea nostra intima, carora sa putem sa le adresam chemarea “Vino, sa pot regasi drumul inspre mine” (Octavian Paler, Definitia dragostei). Persoane cu a caror ganduri si fel de a fi ne putem identifica si suntem pe aceiasi lungime de unda. Oameni fata de care avem puterea sa lasam barierele jos si care ne ofera cel mai adesea motivele pentru care sa nu regretam ca traim pe acest pamant. Facand acest lucru, probabil ca risti foarte mult, te expui intr-un mod care poate deveni extrem de dureros si esti foarte vunerabil, insa ce poate sa fie mai frumos decat tipul acesta de incredere? In care sa nu iti fie teama sa simiti si sa oferi, fara a incerca sa obtii ceva in schimb?
“Fiecare om îşi alcătuieşte de-a lungul vieţii un edificiu afectiv. Măsura în care el este e dată de consistenţa acestui edificiu, de mâna aceea de oameni, ei nu pot fi mulţi, pe care i-a preluat în el şi i-a iubit fără rest, fără umbră, şi împotriva cărora spiritul lui critic, chiar dacă a fost prezent, a rămas neputincios. Aceşti oameni puţini, care ne fac pe fiecare în parte să nu regretăm că suntem, reprezintă, chit că o ştim sau nu, stratul de protecţie care ne ajută să trecem prin viaţă.” (Gabriel Liiceanu, Declaratie de iubire)
Filed under: comentarii si citate
Ma incanta persoanele ale caror ganduri ma pot duce in lumea lui Octavian Paler. Sunt incantat ca pot fi pe aceeasi lungime de unda cu ele. Felicitari…
Superba selectia aceasta de citate! Un articol de …duminica! Felicitari Alex!
Alex, esti de neinvins. Bravo! Inseamna ca stii sa fii fericit. De fapt nu asta cautam noi toti dar ne pierdem pe drum?
Multumesc, Paul. Probabil ca pentru toti cei care suntem aici, lumea lui Octavian Paler face si ea parte intr-un fel din edificiul nostru afectiv.
Carmen, multumesc frumos pentru aprecieri si bine ai venit printre noi cu comentarii. Te mai asteptam
Magdalena, trebuie sa recunosc ca m-ai binedispus. Esti tare generoasa in aprecieri cu mine. Multumesc . Drumul meu deviaza si el de foarte multe ori, dar incerc macar sa imi setez tinta
Frumos si crunt in acelasi timp…viata nu exista fara iubire,insa exista chinul vietii din iubire…Dragostea de multe ori poate fi numita o curva…pentru felul in care ne trateaza…
Intotdeauna depinde care parte a paharului esti dispus - sau mai bine zis esti antrenat - sa o vezi, Vali.
Dragostea - cea adevarata, nu surogatele - te purifica, te ridica la adevarata ta valoare; si ea este chiar moneda de schimb pe care Creatorul ne-o cere pentru nemurire.
Daca o privesti ca pe o curva, vei incerca sa scapi de ea, te face sa urasti acest sentiment.
Chiar daca recunosti ca viata nu exista fara iubire, privind-o astfel, o accepti ca pe un rau necesar si atunci nu vei reusi niciodata sa obtii beneficiile maxime pe care ea ti le ofera. Iar transformarea spiritului este, cel mai mare si mai vrednic de obtinut, beneficiu din viata.
Caci nu merita pretuit in viata decat, tot ce nu se poate cumpara cu bani!