Cultura si istoria
“In ziua cand am patruns pe poarta castelului de la Elsinor, am simtit ceva intre gratitudine si panica. Ma temeam, vizitand constiincios castelul, scara cu scara, sala cu sala, sa nu pierd ceva din sansa pe care mi-o oferise intamplarea. Mi se parea ca toate oglinzile reflectau silueta romantica a nefericitului Hamlet si cautam in decorul castelului amanunte cunoscute din Shakespeare.
Astazi ma rusinez de insistenta mea pedanta de atunci, deoarece cred ca, in vreme ce o carte de istorie e cu atat mai demna de lauda cu cat e mai exacta in raport cu evenimentele pe care le descrie, pentru o opera de arta acesta nu inseamna nimic. Drumul simplelor echivalente duce, se pare, direct la muzeul Grevin, unde in locul unor personaje adevarate intalnim manechine de ceara, identice sau aproape identice, dar fara viata. De fapt, cred astazi, istoricii razboiului troian nu pot avea acelasi scop cu Homer. Si nu adevarul istoric ne intereseaza in Iliada sau Hamlet. Are vreo importanta, oare, daca Hamlet a existat in realitate ? Un mare personaj este pana la urma posibil oriunde tocmai pentru ca nu poate fi asezat nicaieri.
Aristotel stabilea, cum se stie, urmatoarea deosebire intre poezie si istorie : poetul, zicea Stagiritul, exprima, in esenta, universalul, intimp ce istoricul exprima particularul. Cu alta cuvinte, in vreme ce istoricul ne spune ceea ce a fost sau este, poetul ne spune ce trebuie sa fie . Inca pentru antice, asadar, era limpede ca istoria nu se poate dispensa de poezie, deci de cultura, fara riscul de a ramane oarba. Caci cultura este cea care poate lumina drumul.
Din acest raport al culturii cu istoria mai rezulta cel putin doua idei care merita atentie. Intai, ca nu exista cultura in afara istoriei. Apoi, ca pentru a fi de folos istoriei, cultura nu se poate sustrage datoriei de judecator. Exista nenumarate dovezi ca de ori cate ori a servit raul, cultura a ajutat mai mult raul ; si ca, in fond, cultura a tradat istoria de cate ori a renuntat s-o mai judece. “~Polemici cordiale
Filed under: comentarii si citate