Muzica tăcerii

Noi suntem ca un cântec, nu credeţi? Un cântec nu se poate cânta niciodată de la sfârşit spre început. Trebuie să-l cânţi totdeauna îndreptându-te spre sfârşit. Pe parcurs, în timp ce cânţi încă şi muzica te îmbată, îţi dai seama că sfârşitul se apropie totuşi, oricât l-ai amâna. Încerci să lungeşti puţin notele, dar asta nu dă cântecul înapoi, nu reînvie ceea ce a murit din muzică între timp. Amâni doar sfârşitul. Te încăpăţânezi să nu recunoşti o evidenţă. Că orice cântec are sfârşit. Oricât ar fi de frumoasă o melodie, vine o clipă când ea e acoperită de tăcere. Când tăcerea e mai puternică decât muzica.

Viaţa pe un peron

5 Responses to “Muzica tăcerii”

  1. Muzica e matematică. Muzica e dată de… măsură. Sunetele toate au un corespondent numeric, un număr. Număr care este, de obicei, finit. Cel puțin, pentru numerele… raționale. Viețile noastre pot fi adevărate simfonii, ori, câteodată, din nefericire, doar niște uverturi. Adevărat, ne asemănăm cu niște cântece. Ce frumos, și cât de plastic, a putut să exprime Octavian Paler viața. E adevărat că viața e finită, e adevărat că numărul anilor ei are un capăt, dar nu cred că tăcerea este mai puternică decât viața, fiindcă chiar dacă nu putem încă să auzim cum crește firul de iarbă, putem să-i “simțim”… măsura.

    O seară frumoasă,

    aleaN

  2. Ai dreptate Dor! Dar sustin ideea ca, tacerea e insasi viata! Viata se descopera si re-descopera in tacere, in cea mai adanca tacere, in tacerea din noi insine.
    O seara plina de tacerea din tine insuti!
    FlorI

  3. Imi place să descopăr… tăcerea, adică viața, mai mult intre prieteni, cu prietenii apropiați :)

    Seară bună,

    aleaN

  4. Cand vei fi pregatit, o vei descoperi si pe aceea din tine insuti, cu totii o descoperim, nu ne putem feri de ea :)
    Pana atunci, traieste-o alaturi de prieteni, prietenia este un lucru minunat, ce se cuvine a fi pastrat la loc de cinste.

  5. Anca: “Viata se descopera si re-descopera in tacere, in cea mai adanca tacere, in tacerea din noi insine.” Asta e frumos…
    Si nu ma pot abtine a nu reda citeva cuvinte ale lui Eckhart Tolle a propos de tacere. De liniste:
    “Tăcerea este cel mai puternic vehicul al prezenţei, aşa că atunci când citiţi sau mă ascultaţi vorbind, conştientizaţi liniştea dintre şi din spatele cuvintelor. Conştientizaţi pauzele. Ascultarea liniştii, oriunde v-aţi afla, este o cale directă şi uşoară de a deveni prezent. Chiar dacă există zgomote, printre ele şi în spatele lor va exista întotdeauna liniştea. Ascultarea liniştii produce imediat liniştea interioară. Numai liniştirea poate percepe liniştea din exterior. Şi ce altceva este liniştirea decât prezenţă, conştiinţă eliberată de formele gândirii?”

Leave a Reply