Octavian Paler este aici!
Astazi am citit un articol despre Maestru, scris de Roxana Ioana Ancuta, reporter la Jurnalul.ro care m-a surprins intr-un mod extrem de placut. Categoric, Octavian Paler ne-a transformat vietile, ale acelora dintre noi la care sistemul personal de valori s-a mulat perfect pe tiparul sistemului de valori al Maestrului.
Iubirea transcede trupul, fiindca este o caracteristica a sufletului, iar iubirea noastra pentru Octavian Paler – acest suflet care a ascuns in el atata frumusete – il insoteste in oricare dintre universurile paralele in care s-ar putea afla. Iubirea practicata, are o componenta de crestere continua a calitatii ei, data de o forta ascendenta, ce ne ajuta sa urcam, iar acea componenta este increderea, acea forma subtila de iubire care ne inalta din ghearele indiferentei, care ne motiveaza actiunile din viata noastra.
In gandurile lui Octavian Paler, este ascunsa o energie imensa, energie din care eu insami mi-am alimentat bateriile sufletului, si inca mai continui sa o fac, fiindca Octavian Paler continua sa fie o sursa de energie inepuizabila.
Roxana spune “Se împlinesc 85 de ani de la naşterea lui Octavian Paler şi patru ani şi aproape două luni de la moartea sa. Patru ani şi-o veşnicie…” dar eu vin si spun:
Maestrul nu a plecat nici macar o clipa dintre noi, este mereu aici, iar eu ii simt puterea spiritului in insasi cuvintele lui, acum doar scrise, dar care ne dau energie atunci cand se unesc cu gandurile noastre!
”Sufletul este o esenta creata, vie, poetica” spune Sfantul Grigorie de Nyssa, iar daca sufletul ar muri, daca l-am lasa sa moara, zadarnica ar fi credinta noastra, zadarnic si Cuvantul Maestrului, zadarnica si viata noastra.
Filed under: Uncategorized
Frumos comentariul tău, Flori, cu unele mici – mari inexactități:
First, …este o caracteristică a sufletului imaterial… Pleonasm. Sufletul nu poate fi decât imaterial. În fine…
Second, Iubirea practicata are o componenta de crestere continua a calitatii ei, pana devine incredere… Iubirea nu are nicio componentă! Iubirea e iubire, și atât. Nu cred că trebuie să confundăm lucrurile și să le răstălmăcim punând un semn de egalitate între iubire și dragostea pur fizică. Și sunt sigur că știi acest lucru. Sper. Octavian Paler a tratat subiectul iubirii, analizând-o din punct de vedere filozofic…
Adevărate vorbele Sfântului Grigorie, însă dacă sufletul, cum spui, ar muri, nu ar fi zadarnic cuvântul lui Paler, ci chiar cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Cristos. Mă îndoiesc, în privința acestui lucru.
Seară bună,
aleaN
* “…este o caracteristica a sufletului imaterial…”
“Iubirea practicata are o componenta de crestere continua a calitatii ei, pana devine incredere…”
intr-un fel, ai dreptate; corectez. Si totusi, sufletul are 21 de grame. Dar te intreb: Dumnezeu este material sau imaterial? Fiindca sufletul este dupa chipul si asemanarea lui, daca e sa tinem cont de scripturile stravechi; iar dupa Gurdjieff, sufletul poate muri, daca nu il ajutam sa creasca, pana sa ajunga sa se intrepatrunda cu corpul fizic (vezi trupurile sfintilor nestricacioase si frumos mirositoare)
Iar iubirea aleaN, are mai multe trepte, pana sa ajunga la gradul de calitate al iubirii dumnezeiesti, adica pana sa ne descoperim imparatia lui Dumnezeu din noi.
Flori,
De unde și până unde afirmația asta, că sufletul are 21 de grame? De ce nu, 23,679 de grame? Este o mare stupiditate, ca să nu spun mai mult. Referitor la întrebarea ta, îți răspund printr-o întrebare: Iisus este material sau imaterial? Și vin și te ajut puțin: la Înălțare ce fel de corp avea Iisus Cristos? Cum a pătruns în casa unde se aflau apostolii?
Sufletul nu poate muri. Nu știu ce fel de cărți citești, dar citește mai atent, ceea ce spune Dumnezeu, în Scripturi, și vei înțelege mai bine.
Noi, oamenii, suntem făcuți după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Citește Geneza…
Noapte bună,
aleaN
http://blogulucella.blogspot.com/2011/07/definind.html
http://cella-blogoblomovian.blogspot.com/2011/07/jocul-cu-mm.html
http://bloglenesrau.wordpress.com/2011/07/02/tacereiar/
alaturi, mereu, adica impreuna, in neuitare
aleaN, cartile pe care le citesc, ma ajuta sa vad cu claritate adevarul din cartile despre care imi vorbesti, si pe care le-am citit timp de cincisprezece ani (poate fi o viata de om, nu-i asa?) si pe care le voi relua, nu fiindca ma indemni sa fac acest lucru, ci pentru ca intelegand si mai mult acum, ma pot ajuta sa ma intorc acasa.
Sufletul are 21 de grame la oamenii obisnuiti, este rezultatul experimental al unui medic, care l-a impresionat pe Nichita, facandu-l sa-si doreasca a scrie un poem, dar pe care sfarsitul timpului sau de stat pe pamant, l-a impiedicat sa o faca. Exista un manuscris transmis de sotia poetului, pe care se poate citi inceputul unui eseu…l-am gasit in Albumul memorial dedicat lui Nichita Stanescu, dupa moartea sa, adica in 1984, de catre revista “Vatra Romaneasca”; l-am scris aici: http://floriploiesteanu.wordpress.com/2010/03/10/va-sa-zica-21-de-grame/
ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici, din dragoste de viata:))
Flori, eu nu ți-am vorbit de mai multe cărți, ci de o singură Carte. Și nu te-am îndemnat să o citești, iar dacă ai făcut-o este bine să nu interpretezi, decât cum trebuie, cele ce sunt scrise acolo. Altfel, induci în eroare. Atâta tot. Cum poți spune: “Fiindca sufletul este dupa chipul si asemanarea lui [Dumnezeu], daca e sa tinem cont de scripturile stravechi”? Repet, în Geneza scrie: ‘…Să facem om după chipul și asemănarea Noastră…”,. Nu se spune nimic despre suflet. Asta e doar o supoziție a ta.
Ți-am citit postarea ta, și asta nu-mi dovedește nimic. Știi, oamenii devin atât de importanți cu “știința” lor, ajungând să-L reducă pe Dumnezeu la… nimic. Este trist și, totodată, extrem de grav, pentru cei dispuși să cadă în asemenea capcane. Iți reamintesc, dacă nu știai până acum, că sunt biolog de profesie, iar aberația din link depășește orice limite. Ideea a apărut chiar din 1907 (uită-te pe google):
“Mary Roach, cercetătoarea care a scris, în 2003, cartea intitulată „Curiozităţile cadavrelor omeneşti“, a studiat în amănunt datele obţinute de MacDougall [în 1907]. Din cîte a aflat, nimeni nu a încercat pînă acum să repete experimentele doctorului din Haverhill. Probabil pentru că nici un om de ştiinţă de renume nu ia în serios descoperirile acestuia. „Este absurd să crezi că sufletul este ceva ce poate fi cîntărit…”
Seară bună,
aleaN
Citind Biblia, am invatat foarte multe lucruri, dar numai cand am inceput sa le aplic, am vazut cat este de greu sa rezist ispitei de a crede ca numai eu am dreptate.
Este bine că ai realizat acest lucru.
Cella! nu stiu ce s-a-ntamplat, caci eu acum am primit mesajul tau! Iti multumesc! impreuna cu noi, Octavian Paler traieste! Sunt fericita! ca existam, cei ce-l iubim si pretuim, dincolo de aceasta lume nelinistita!