Omul de dupa pacat

“Doamnelor și domnilor,

Mi-am propus să vă vorbesc astăzi despre păcat ca formă de libertate și vă rog să nu vă grăbiți să vă arătați indignați. Vă avertizez că nu mă las intimidat ușor. Și chiar dacă nu vă place, voi continua să spun tot ce am de spus. Așa că nu vă mai foiți pe scaune în zadar. Mai bine ciuliți urechile să nu pierdeți nici un cuvânt. S-ar putea să nu vă spun doar prostii.

Oricum, aveți o șansă rară. Ați auzit atâtea baliverne pe tema asta încât vă puteți socoti norocoși că ascultați, în sfârșit, un om sincer. Sinceritatea, doamnelor și domnilor, este azi o calitate și mai rară decât caracterul. Eu mi-o permit pentru că sunt un original, dar câți sunt ca mine ? Așa că bucurați-vă de această baie de sinceritate și scutiți-mă, vă rog, de priviri scandalizate [...] Din moment ce ați venit aici înseamnă că ați vrut să mă ascultați. Și dacă ați presupus că la mijloc e o glumă, ei bine, nu sunt eu vinovat că v-ați obișnuit să vi se spună una și să credeți alta. [...]

Există inși care fug de dragoste ca de o durere de dinți. Îi privește. Eu nu le semăn și vă sfătuiesc și pe dumneavoastră să le întoarceți spatele. Sunt ori mincinoși, ori fac asta din alte pricini. Am ascultat în viața mea atâtea prostii solemne încât acum mă mir foarte greu de ceva. Mă mir totuși de cei care își închipuie că fericirea trebuie să fie aseptică. Dacă dragostea e un păcat, eu cred că fără păcat nu există fericire. Și poate chiar ar trebui să lămurim de la început lucrurile. Cei care cred că fericirea e posibilă renunțând cu totul la dragoste și disprețuind-o pot părăsi sala. Ei n-au ce aștepta de la mine. Eu voi încerca să demonstrez tocmai contrariul credinței lor.

…Bun. Așadar, am rămas între noi, cei care n-am pierdut încă orice speranță. E mai bine așa, vă asigur. Cu cei care sunt capabili să trăiască fără dragoste nu se poate găsi un limbaj comun.

Iata de ce, între o morală care recunoaște păcatul de a iubi și alta care-l consideră un stigmat, eu nu ezit să aleg. Cu atât mai mult cu cât am visat totdeauna nu să mă mântui, ci să fiu fericit. Nu credeți că un paradis fără dragoste nu mai e paradis, ci infern?

Înțelepții strâmbă din nas când aud asemenea lucruri. A iubi lumea li se pare prea puțin. A înțelege lumea, iată ce ne trebuie, zic ei. Cine fuge însă de dragoste și de viață, crezând că astfel va avea timp pentru înțelepciune, nu-și dă seama, că, de fapt, renunță tocmai la ceea ce caută. De aceea, eu glorific, doamnelor și domnilor, omul de după păcat. Omul care s-a lepădat de inocența singurătății, care și-a câștigat libertatea de a iubi; care e dezgustat de tot ce murdărește lumea în care trăiește, dar nu renunță la convingerea că singura sa bogăție e păcatul de a iubi ceea ce nu e murdărit și trebuie apărat. Știu astfel că iubirea există, chiar dacă ea e mereu în pericol.

Anumite popoare din antichitate nu socoteau decât zilele fericite. Și se citează cazul unui înțelept care în pragul morții și-a făcut acest epitaf : “Am străbătut cincizeci și șase de ani și am trăit patru”. Eu nu știu ce cifră ar trebui să invoc dar știu destul de bine că n-am trăit cu adevărat decât în zilele în care m-am simțit păcătos. Zilele când m-am simțit inocent le-am uitat. Tot ce mai țin minte sunt păcatele mele.” Octavian Paler, Polemici Cordiale

7 Responses to “Omul de dupa pacat”

  1. Adesea ma gandesc la Octavian Paler si la ceea ce ar fi gandit dansul despre stadiul in care a ajuns Romania azi, mai degradata decat acum patru ani si jumatate de cand nu mai este printre noi. Mi-e dor de vocea sa, de gandurile sale….

  2. Octavian Paler a fost un om foarte inteligent , un om de caracter , un filozof, dar din pacate doar un intelept pagan, care a pierdut intalnirea cu crestinismul.

  3. În definitiv, Aristotel a spus că „scopul final al tuturor acţiunilor noastre este fericirea” şi, dacă este aşa, atunci parcurgi constant nevoia de păcat pentru că trebuie încalci anumite “reguli” pe care societatea ţi le impune. Şi, chiar dacă filozofia antică definea starea de fericire în raport cu virtutea şi echilibrul simţurilor, ulterior, noţiunea de fericire s-a identificat cu plăcere (Teza hedonistă afirmă că a fi fericit înseamnă să trăieşti starea de desfătare a simţurilor cât mai profundă.)
    Mai mult, ideea de fericire, în istoria gândirii omeneşti, a pendulat permanent între un concept biologic şi unul spiritual.

  4. Nu conteaza anii din viata ta ci viata din anii tai….

  5. [...] http://octavianpaler.ro/comentarii-si-citate/omul-de-dupa-pacat/ Share this:EmailPrintFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. Categories: Personalităţi Etichete:Octavian Paler Comentarii (0) Trackbacks (0) Lasă un comentariu Trackback [...]

  6. [...] aici un articol al lui Octavian Paler Omul de după păcat, nu că ar avea nevoie de publicitate dar am simțit eu nevoia să-l pun și aici… Rate this: [...]

  7. oameni buni, dece trebuie sa fie considerata iubirea, dragostea, un pacat?????

Leave a Reply