Definiţie sarcastică
Trebuie să recunoaşteţi un lucru, că, atunci când suntem singuri, suntem singuri nu pentru că infinitul ne lasă singuri, ci pentru că nici o “javră” nu merită sa i-l oferim. Ne lipseşte cineva căruia să-i punem la dispoziţie partea noastră din infinit, fie şi ca s-o sfârtece. Fără infinit se poate trăi. Fără, să-l visăm uneori, cred că nu. Dar infinitul nu mai are nici un preţ dacă nu există nimeni alaturi de care sa-l dorim. Un infinit dorit fără nimeni alături nu mai e decât o singurătate fără limite şi, deci, de nesuportat. O singurătate în care încetezi să mai strigi, pentru că nu mai ai pe cine, în care încetezi să te mai rogi, pentru că Dumnezeu nu te va auzi. Şi ce ne-am putea ruga? “Dă-ne, Doamne, nu necuprinsul, ci câţiva metri pătraţi în care să ne asculte cineva şi să ascultăm pe cineva. Dă-ne “javrele” pe care le-am dispreţuit sau dă-ne norocul de a fi în locul lor pentru alţii”. Pentru că niciodată nu vom avea ce face cu infinitul păstrat exclusiv pentru noi, dimineaţa, la prânz şi seara, felul întâi, felul doi şi desert.
Probabil nu se poate trăi liber decât acceptând constrângerile unei morale. Spre norocul meu, am înţeles cu timpul două lucruri care azi mi se par importante. Mai întâi, că a preţui nu e o datorie, ci un drept pe care nu toţi şi-l pot cuceri. Apoi că a dispera înseamnă a da dreptate celor care te-au făcut să disperi. Uneori, foamea de lume se amestecă fără voia noastră, şi chiar fără vina noastră, cu revolta împotriva ei. Şi n-avem curajul să mergem până la capăt pe nici unul dintre aceste drumuri. Nici nu putem iubi iertând tot ce ne contrariază, nici nu ne putem hotărî să fim intransigenţi orice s-ar întâmpla. Dar cum ar putea fi altfel pentru cel care din păcate sau din fericire, nu ştie să-şi limiteze dorinţele? Când dragostea e un finit pus la dispoziţia “javrelor”, probabil ea e şi suportabilă şi simplificată.
Mă îndoiesc, însă, că o dragoste suportabilă şi simplificată mai e chiar dragoste. – Polemici cordiale
Filed under: comentarii si citate
Iubirea e un risc; e riscul pe care ti-l asumi, de a iubi fara sa fii iubit; sau de a iubi pe cineva care nu te poate iubi la fel de mult; sau de a iubi pe cineva care sa iti insele increderea ori care sa profite de ea, cu inconstienta incapacitatii de a intelege valoarea acestui sentiment; e riscul de a plati „cu sange” pentru sentimentele frumoase care-ti umplu sufletul, de a te durea pe masura intensitatii cu care iubesti; e riscul de a nu mai putea iubi niciodata sau nu la fel de profund ori de a nu mai putea avea incredere in oameni; e riscul de a pierde o relatie sau o familie sau un copil; e riscul eventualitatii trairii (dupa…) de unul singur, nemaicrezand in acest cuvant… sau, poate, in oamenii care il pomenesc; e riscul suferintei provocate de minciuna sau lipsa de respect; e riscul…
Ei, bine, da: IUBIREA ESTE UN MARE RISC. Dar ce ne-am face fara ea? Ni s-ar usca sufletele, ca niste smochine uitate pe crengile cele mai de sus ale copacului care le-a zamislit. Ne-am trece timpul in asteptarea sfarsitului, din ce in ce mai lipsiti de viata, de sentimente, din ce in ce mai singuri… pana cand am ajunge (poate) sa ne intrebam: „Oare, ce e viata?”. Viata e Iubire; cu toate riscurile, cu toate suferintele. Iubirea adevarata e atat de frumoasa, incat merita sa iti asumi orice risc, numai ca sa poti spune, la sfarsitul vietii: „Iti multumesc, Doamne, ca mi-ai oferit posibilitatea de a simti asa ceva! Nu am trait degeaba!”…
Paler, a fost un om extraordinar! orice poezie a lui te misca, si`ti creaza in suflet un sentiment de iubire pentru poezia lui!
@ Alinusha, ma bucur ca te regasesti printre randurile operei lui Octavian Paler.
Te mai asteptam, sa impartasim impreuna din opera sa.