Narcis

“Nu ştiu dacă pictorii frumoşi, cum a fost, se pare, Dante Gabriel Rossetti, s-au gândit vreodată la Narcis, făcându-şi autoportretul. Ceea ce ştiu e că întreg procesul intentat lui Narcis are la bază o lacună de lectură.Narcis este,cred,cel mai calomniat personaj din mitologie.Lumea s-a obisniut sa vada in el un fel de Paris vicios care,in loc sa provoace un scandal de proportiile razboiului troian,s-a aplecat deasupra unei fantani si sa indragostit, sarmanul, de el insusi. Drept care a sfarsit rau si nimeni nu l-a plans. De pe mormantul lui Nero n-au lipsit multa vreme florile proaspete, in timp ce pe mormantul nefericitului Narcis a ramas solitara narcisa inflorita din sangele sau. Asta e lumea in care traim!” -Un muzeu în labirint
Deseori m-am intrebat de ce sintagma “esti narcisist(a) “, atat de des utilizata, este privita cu o negativitate debordanta. Acest antigmatism de care suferim, referitor la acest caz, se datoreaza grecilor care l-au condamnat pe Narcis, in ciuda legendei care releva un alt adevar, pentru ca ”omul grec nu se vroia prea singlular; el nu vroia sa sape o prapastie intre sine si zei”. De ce se facea vinovat? Pentru ca a fost condamnat de Nemesis? Pentru ca era un misogin si a refuzat’o pe Echo, ca pe toate nimfele si tinerele fete ? Pentru ca dispretuia dragostea, desi era iubit ?
Ar fi o infamie sa il faci vinovat de ceva pe sarmanul om care nu a facut altceva decat sa indeplineasca o condamnare la moarte. Acesta pedeapsa are un fond nejustificat pentru ca zeii socoteau “probabil, misoginismul o vina de neiertat, o aberatie ce punea in pericol echilibrul lumii”. Misoginismul sau se datoreaza, probabil, lipsei persoanei iubite pe care el nu a avut sansa de a o intalni. Atunci poate fi el condamnat pentru o nefericire? nefericire datoarata bineinteles inexistentei iubirii.
Pot fi acuzat de narcisism pentru ca incerc ridicarea cortinei? O, se prea poate deoarece “oricine ar fi sarit in apararea frumosului sinucigas, incercand sa restabileasca adevarul, se putea trezi in situatia delicate de a fi invinuit de narcisism, ceea ce, intr’o atmosfera saturate de prejudecati, suna ca o acuzatie grava”. Prefer sa risc acest salt mic in apararea acestui adevar.
De asemenea unii pot sa afirme ca iubirea de sine ar avea un aspect idolatru. Diferenta dintre iubirea de sine si adorare sau idolatrie poate fi pusa in evidnta printr-o intrebare: cati dintre cei care se iubesc in exces, care se idolatrizeaza ar fi capabili de o sinucidere ? Cred ca absolut nici unul. Sinuciderea a fost esecul cunoasterii de sine, finalul  osandei la care l-au supus zeii.
“Interesul pentru sine e reproşat pe toate tonurile, de parcă lumea ar fi populată exclusiv cu oameni care se ruşinează să se uite în oglindă, care îi iubesc numai pe alţii, îi admiră numai pe alţii şi au despre ei înşişi o părere execrabilă”. Oare avem toti aceeasi parere?

3 Responses to “Narcis”

  1. Eu vad acest lucru asemeni unei legi universale, cum poti avea pretentia ca cineva sa te idolatizeze cant tu insuti te consideri sters in exterior si vid in interior ? Interesul pentru sine ar trebui sa fie ca un fel de pilon central la care poti anexa celelalte interese.

    in alta oridine de idei, am devenit un cititor fidel al acestui site, va felicit pe toti pentru materializarea unei idei fantastice. Asta numesc eu contributie la mentinerea culturii romanesti pe cele mai inalte culmi, eu tot timpul am crezut in cultura romaneasca adevarata dar spre rusinea mea pana acum 3 zile nu stiam de exstenta acestui site.

  2. Eu il banuiesc pe Zeus ca ar fi misogin. Ei si? De ce oare de la inceput am avut impresia ca, pedaland printre imagini si versuri, esti o persoana care se respecta? Si oare nu foarte multi dintre noi, romanii, ar trebui sa fim un pic mai “narcisisti” si sa nu ne tanguim permanent, sa incercam sa avem mai mult respect de sine? De ce trebuie sa mergem cu fata incrancenata, cu privirea in pamant si capul mai plecat ca un italian tanar, foarte drept, cu gel pe par? Oare italianul nu are probleme? Are suficiente cat si mine. Dar a invatat ca trebuie sa mergi cu spatele drept si primul care te respecta esti tu. Daca tu nu te respecti de ce te-ar respecta altcineva? Cred ca una din problemele noastre chiar asta e. Avem foarte mult grija altuia( vezi sutele de ziare, reviste, posturi de radio si televiziune) si foarte putin sau de loc grija noastra. Multumesc, Catalin .

  3. Liviu multumim mult pentru aprecieri si ne bucuram ca ai descoperit acest site realizat in memoria Maestrului Octavian Paler. :) Sunt de parere ca trebuie sa credem in cultura romaneasca in ciuda a ceea ce vedem in jur deoarece realitatea deseori e influentata (voit ) de diversi factori, dupa cum e si cazul lui Narcis.
    Magdalena,sincer sunt toate sansele ca atat Narcis cat si Zeus sa fi fost misogi..Diferenta a fost ca ultimul o nega sau nu vroia sa dezvaluie celor din jur acest lucru.Misoginismul mi se pare un subiect amplu care are o cauza si un efect…majoritatea privesc efectul si uita de cauza….cauza care duce la misoginismul lui Narcis a fost aceea de a avea nesansa de a nu intalni o nimfa de care sa se indragosteasca. Vizavi de tanarul italian…el a invatat sau a fost invat, poate datorita a ceea ce a insemnat candva o Roma cu “orizonturi largi”, dar a invatat in decursul multor ani ca respectul de sine e primordial. Ar trebui si noi romanii sa ne respectam mai mult, sa avem o nadejde sporita in ceea ce ar putea fi in viitor poporul roman .Magdalena multumesc pentru comentariul tau si te mai asteptam cu opinii :) Numai bine tuturor

Leave a Reply