Datoria de a gandi
Vroiam sa scriu un articol despre luciditate, despre cultura, despre dogmatism dar mi-am amintit de felul maiestuos in care Octavian Paler pleda pentru cultura, pentru libertate, iar vorbele mele nu puteau fi asemuite cu cele ale Maestrului :
“In toate variantele lui, dogmatismul isi inchipuie ca rezolva intrebarile si greutatile, ocolindu-le. Si adesea, a renuntat sa le mai rezolve cu iluzia ca, poleindu-le, le si inlatura. In loc sa judece necesitatile istoriei, el s-a multumit sa le proclame. In felul acesta a inlocuit necesitatea inteleasa cu necesitatea oarba, impusa, fetisizata. Or, daca libertatea este, cum spunea Marx, necesitatea inteleasa, numai cel care gandeste poate fi cu adevarat liber. Si numai intelegand necesitatile istoriei, omul poate trece din randul celor care indura istoria, in randul celor care o fauresc.
Probabil, chiar problema culturii ar trebui privita din aceeasi perspectiva. Ce altceva este cultura daca nu intelegerea necesitatilor istoriei ? Nu exista libertate fara cultura, pentru ca nu exista necesitate inteleasa fara cultura. A pune in cauza necesitatile istoriei, a le intelege, evitand riscul de a le transforma in fetisuri, este singura cale de a le transforma in sursa a libertatii. Trebuie sa admitem asadar ca, din punct de vedere filosofic, frica de a gandi este un mod de a renunta sa devii liber; ca dogmatismul pune in pericol nu numai limbajul; si ca nu putem fi liberi decat cucerindu-ne in fiecare zi libertatea. Nu putem fi liberi decat lucizi.
De aici decurg, cred, cateva trasaturi esentiale ale culturii. Mai intai, cultura nu este si nu poate fi o activitate oarecare, marginala si facultativa. Apoi, daca nu exista libertate fara cultura, e tot atat de adevarat ca, intr-un sens profund, nu exista decat cultura militanta. O cultura care ignora necesitatile istoriei si le intoarce spatele se ridica, de fapt, chiar impotriva menirii ei, aceea de a fi o parte a libertatii si un instrument al ei. In sfarsit, in nici o societate care se doreste libera cultura nu poate apartine unei elite, deoarece nu e firesc ca libertatea sa apartina unei elite. O cultura elitista este o cultura care separa, care imparte societatea in oameni culti si oameni ignoranti, in intelepti si orbi. Or, pentru ca libertatea sa apartina tuturor , trebuie ca si cultura sa apartina tururor.
Pe scurt, exista, cum ne-au aratat cu prisosinta anii exceselor dogmatice, un rau mai mare decat acela de a fi singur; de a renunta sa fii solidar in cunostinta de cauza.” Polemici cordiale
Vreau sa repet o fraza a Maestrului care mi se pare extrem de importanta, si care ar trebui respectata :
“Nu putem fi liberi decat lucizi.” !
Filed under: comentarii si citate
scrii frumos …
Da, Maestrul scria f frumos, cu inf f concentrate si bine gandite
Avem datoria de a gândi, fireşte, căci gândind, spune maestrul Paler, reuşim a deveni liberi.
Dar, după părerea mea, adevărata libertate o obţinem atunci când reuşim să fim noi înşine, în orice situaţie, şi nu cei care ar dori alţii să fim, sau cei care cred alţii, că suntem ;
cu alte cuvinte, vom fi liberi abia atunci când nu ne va mai interesa, ori păsa despre părerea celorlalţi despre noi, când vom avea curajul de a spune ceea ce gândim - indiferent dacă ceilalţi vor fi sau nu de acord cu noi - şi a transpune în faptă ceea ce spunem, indiferent dacă ceilalţi ne vor aproba sau dezaproba .