A crede
“De cate ori ma uit la Animal Planet si constat cate taine ascund cele mai elementare forme de viata, sunt uluit. Mintea mea nu reuseste sa priceapa cum au aparut toate acestea. Nu pot merge mai departe. Si ma blochez aici. Dumnezeu exista pentru cei care au nevoie de el, s-a zis. Nu-i adevarat. Eu am nevoie si nu l-am gasit. E si aceasta o cauza a faptului ca, sub masca mea de om sobru si rational, sunt mai vulnerabil decat isi inchipuie altii”.
“Dar am retinut dintr-o reactie a doamnei.. ca e un reziduu de “mentalitate taraneasca” sa nu poti lua peste picior, daca vrei, cele sfinte. Ma tem ca eu sunt, iremediabil, imbacsit de “reziduuri.’
“In fiecare dimineata, cand vad cerul limpezindu-se, redescopar senzatia sacrului, desi v-am marturisit ca nu sunt un om religios”.
(Convorbiri cu OCTAVIAN PALER)
Octavian Paler mi-a fost ”criticat” de un preot ca ateu. Si m-am rasculat. “Dumneavoastra l-ati citit pe Octavian Paler? l-am intrebat. ( Nu-l citise.) In nici un caz nu este ateu . A… poate ca noi, ceilalti , nu am reusit sa-l convingem. A te indoi mi se pare un lucru firesc.Daca te indoiesti cauta pana la sfarsit. Iar sfarsitul”parerea mea” cred ca te intoarce la Animal Planet.
In copilarie, marturiseste Octavian Paler, era in cautarea unei carti, Secretului secretelor. N-a gasit-o. “Parerea mea” este ca Secretul secretelor exista in Biblie, prima parte, Vechiul testament, “Pildele lui Solomon”.Tocmai aici gasesti citind si recitind( de fiecare data gasesti sensuri noi), ceea ce ar fi bine sa cautam: intelepciune, cumpatare, bunacuviinta.Oare nu de toate acestea ducem lipsa? Si cum sa cerem altora sa fie cum vrem noi cand singurele persoane pe care le putem schimba si controla suntem noi insine.
Desi l-am mai scris, reiau textul, atat de drag mie, care mi-a schimbat atitudinea fata de mine si fata de cei din jur. Am incercat sa-l aplic, si incerc intotdeauna cand sunt in impas si nu inteleg ce se intampla in jur. Nu cumva dusmanul e “inlauntrul meu“. Si , cu trecerea timpului constat ca xenofobia, homosexualitatea, politica, religia,”tineretul din ziua de azi”, criza, dragostea fata de aproape, sectele , schimbarile climatice, poluarea, ambuteiajele, mitocania au un numitor comun:toleranta si iubire.
“Intr-un fel e mai rau ca pe front…la noi, acum, e imposibil sa-ti sapi o transee. Unde s-o sapi? Nici macar una circulara nu te ajuta deoarece, cand ai terminat-o, ai surpriza sa descoperi ca dusmanul se afla inlauntrul tau” (Don Quijote in Est).
Filed under: comentarii si citate
Afirma Maestrul ca nu a fost un “om religios”. Asa cum toti (visez eu…) stim, religia e una, iar credinta alta.
Octavian Paler a crezut si a crezut cu tot ceea ce a fost ori este…
Poate ca nu intr-un zeu umanizat, poate ca nu intr-un semizeu sacrificat pentru omenire. Dar a crezut. In ce? Exact in ceea ce ar trebui sa credem si noi, in valorile si in puterea unui spirit ce a primit darul de a crea, si fara de care noi nu am fi ceea ce suntem. Vi se pare putin? Cred ca nu…
Magdalena, ziceai: “… xenofobia, homosexualitatea, politica, religia,”tineretul din ziua de azi”, criza, dragostea fata de aproape, sectele , schimbarile climatice, poluarea, ambuteiajele, mitocania au un numitor comun:toleranta si iubire”. Eu cred ca acest numitor comun este de fapt un panaceu…
Merci mult pentru scrierile tale!
Multumesc frumos , Mirela, ca ma citesti .Pentru mine a crede inseamna a fi lucid. Legile dupa care “functioneaza” lumea sunt perfecte. Noi, perisabilii, suntem imperfecti.
Bineinteles ca domnul care afirma ca Paler este ateu nu citise nici un rand din cartile Maestrului. Spunea in Convorbiri ca ateismul i se pare o “trufie cam imbecila”. As intreba, in schimb, cati dintre oamenii pretinsi religiosi sau credinciosi mai apara si mai sustin valorile asa cum facea Dl Paler?
Rodica, buna intrebare. Din pacate…, retorica
Magdalena, foarte frumos articol! M-am regasit in ceea ce ai scris.