Singuratate

3 Responses to “Singuratate”

  1. frumos si sensibil.

  2. mai întîi de toate cred ca se cuvine o precizare:
    am indraznit sa scriu acum, aici, pentru a inlatura sau pt a se evita o eventuala confuzieȘ
    eu aici si peste tot unde scriu semnez Ana sau anamariadeleanu, așadar, eu nu semnez ANA MARIA;
    și mai îndrăznesc să las ceva, scris de mine, cu ceva timp in urmă, text care este postat și pe blogul peronal;
    ‘Sunt norocos?’ este titlul fimului cu care Tudor Giurgiu este prezent la Festivalul Astrafilm.

    Dar nu voi scrie acum nici despre acest documentar, nici despre cel al Miei Telman ‘WE WEREN’T PEOPLE WE WERE NUMBERS… AUSCHWITZ/Nu eram oameni, eram numere … AUSCHIWTZ’ [pe acesta il recomand consilierilor de la Cotroceni, poate ca dupa acest film Domnul Presedinte va lacrima mai putin teatral] si nici despre altele vazute.

    Poate o voi face, cindva, de se va putea, pe un site de profil; poate….

    [oricum, raceala, vremea urita, sistemul meu imunitar foarte slabit, recomandarile medicului ma obliga sa renunt…. asta e…. deci, nu sunt norocoasa…]

    Octavian Paler are un roman caruia i-a pus ca titlu ‘Un om norocos’ (in anul primei editii, soarta romanului nu a fost deloc norocoasa).

    Atit cit am eu sa reusit sa observ, este plina blogosfera de opera sa si este foarte bine , cred eu. Ne amintim de el mai tot timpul, dar nu stiu citi se pot bucura ca au avut sansa sa il auda si sa il vada pe viu, sau sa plece de la o lansare de carte cu acea caramida calda sub brat, cu cerneala abia uscata pe prima pagina , cu scrisul celui care, doar in urma cu citiva ani declara intr-o carte-interviu ca ’ lumea in care traim nu este inca asezata; o ducem cum putem, de azi pe mîine, sperind in zadar sa se mai schimbe cite ceva şi in bine’.

    DA!—acum pot spune ca am fost norocoasa: eu am avut aceasta sansa!

    M-am ferit sa il pomenesc des, pentru a nu mi se reprosa ca ’ma iau dupa altii’, dar am incercat atat, un text din titlurile citorva dintre cartile Domiei sale, aici (pe blog este precizat linkul)

    Undeva, printre hirtille dau ‚decupajele’ mele vechi am gasit aceasta fraza scrisa sau auzita – nu mai stu exact- : ‚riscul cel mai putin grav pentru in artist este sa traiasca pe o muchie de cutit’ – Octvian Paler.

    Eu am avut si am un respct deosebit pentru cei care au curajul sa riste; unii au o vocatie pentru asa ceva si nu cred ca este nevoie sa ai talentul unui artist pentru a iubi riscul sau a trai riscant.
    ———————————————————————-

    Astăzi nu îmi caut viaţa lăsată prea devreme pe un peron de gară al nimănui, nefiind un om norocos , nu aştept să urc într-un tren ce nu duce către un deşert pentru totdeauna, ce poate fiundeva spre Est, unde nu am puterea sa caut pe drumurile prin memorie Caminantele cu întelepciune asztecă, printre care s-au rătăcit scrisori misterioase, nu vreau să aflu tristeţea sau voluptatea si nici voluptăţile tristeţii într-o viaţă asemănatoare unei coride, ci, astăzi cobor intr-un labirint cu coridoare acoperite de picturi ale căror înţelesuri ascunse nu le-aş fi aflat, poate niciodată, iar la capatul labirintului nu este nici Tezeu, nici firul Ariadnei, nici portretul lui Narcis, ci altcceva, cu totul altceva, dar în care le regăsesc pe toate cele amintite şi cele nescrise, necuprinse in aceste rînduri, tocmai pentru a nu atinge printr-o înşiruire prea lungă şi nepotrivită celui care ne-a învăţat că fiecare dintre noi putem avea mitolgii subiective;
    Ce anume am găsit_ ce am aflat? — cite un autograf – răsplată sfîntă, dar meritată, cred, după cîte trei ore de stat în picioare la Binblioteca M Sadoveanu sau la Librăria Emiescu, cîndva: pe două cărţi Scrisori imaginare şi Polemici Cordiale

    [ astăzi, cred, mai necesare decît oricînd ]…
    ——————————————————————–

    daca cei cărora le-am încredințat texte vechi, publicate in presa anilor 1970-1980, pe care le am din ‘arhiva’ mamei mele sau decupate de mine, consideră de cuviință să mențineze sursa, este optiunea persoanelor respective.
    eu mulțumesc pentru spatiu.
    și succes acestui blog!

  3. […] In memoriam Octavian Paler, Iulia, Mircea Popescu, Paul Gabor, Semnebune şi Mirii mileniului trei Tags: bucurie, flori, […]

Leave a Reply