Octavian Paler şi educaţia copiilor

Auzim tot timpul, de la Ministerul Educaţiei venind vorbe de genul : am revizuit programele astfel încât tinerii sa fie atraşi de subiectele şcolare, şcoala încearcă să trezească apetitul pentru literatură, să îndemne spre înţelegera artei … acum faptul că mereu le iese pe dos, e altă poveste , iar până la urmă doar intenţiile pot fi perfecte.

Dar cum cred ei sa facă asta, e mai important.  Strecurând printre zeci de pagini despre cronicarii moldoveni, Ion Creangă şi Mănăstirea Argeşului, un text al optzeciştilor, bineînţeles facultativ, şi care cu siguranţă e omis de profesori pe motiv că nu e în programa de bac. Şi uite cum avea dreptate, Maestrul, că trăim intr-o Românie a mizeriei morale şi a inculturii.

Octavian Paler, nu face parte dintre temele de studiu din liceu, de ce? Simplu, pentru că nu se încadrează în tipologia textelor admise în manuale, şi anume : plictisitoare, fără prea mare relevanţă pentru lumea de azi, pline de arhaisme şi neologisme, să aibă elevul de unde învăţa un limbaj literar adecvat.  Operele lui Paler,dimpotrivă , ne oferă o fină analiză a societăţii, ne dezvăluie feţe nevăzute sau neînţelese ale mitologiei, ne vorbesc atât de minunat despre viaţă şi speranţă.

Dar e oare asta atât de rău? Nu aş zice. Personal nu văd sensul strecurării a 3 rânduri de Octavian Paler într-un manual, discutate în fugă, eventual în pauză, de un profesor plictisit în faţa unor elevi dezinteresaţi. Iar până la urmă faptul că opera sa nu se studiază în şcoală, nu îl duce printre acei autori faţă de care elevii manifestă respingere fărăr a le fi citit operele, ci doar datorita faptului că sunt “obligatoriu” de studiat.

În fond, copiii au o atracţie deosebită faţă de lucururile care li se interzic…. că e greu să descoperi un autor, azi când din ce în ce mai puţini tineri mai dau o fugă la librărie sau bibliotecă, e adevărat… însă, uneori un simplu citat, o frază aruncată în vânt sau o recenzie citită pe internet te poate face să citeşti o întreagă operă, căci până la urmă viaţa ne e alcătuită din amănunte.

Cred însă că şcoala nu e singura responsabilă de accesul copiilor la o literatură de calitate. Educaţia unui copil ţine şi de îndrumările primite de la părinţi, dar se pare că şi acestora, în marea lor majoritate, li se par mai importante lecturile şcolare obligatorii… iar daca copilul le-a citit pe astea, sunt mulţumiţi, nu îl mai chinuie şi cu autorii contemporani, că are timp să le citească când e mare.

Însă viitorul pare optimist, reformele educaţionale continuă, se aduc mereu îmbunătăţiri : de la câteva lecţii despre istoria Moldovei cu cronicarii săi, s-a ajuns la o jumătate de manual, se pare că nici Eminescu nu mai prezintă interes, cât despre “generaţia şaizeci”, pierde şi ea din teritoriu. In acestă situaţie cred că nu mai e cazul să ne mirăm de ce scriitorii contemporani nu sunt studiaţi. Dar cel puţin lipsa lor din manuale le conferă siguranţa de a nu fi pe ”lista neagră” a tinerilor atunci când vine vorba de lecturi. 

Octavian Paler ne relata la un moment dat în “Autoportret într-o oglindă spartă” că a neglijat pentru câţiva ani majoritatea materiilor şcolare pentru a face ceea ce îi plăcea - pentru a citi cât şi ce îşi dorea. Poate ar fi cazul, să renunţi şi tu pentru câteva ore la a face lucururi impuse, care nu îţi plac … şi să citeşti o carte de Octavian Paler!!

14 Responses to “Octavian Paler şi educaţia copiilor”

  1. Adela, este extraordinar indemnul tau ! Daca vei fi vreodata pe vreo lista electorala, vei fi preferata mea :)
    Ascultati-o pe Adela fiindca are mare dreptate !

  2. :)

  3. bine bine, dar cui ii mai foloseste azi literatura? vreau sa zic in viata de zi cu zi. nu mai suntem nevoiti sa detaliem, ci sa rezumam. si rezumate se fac si cu bruma de cuvinte pe care o stiu baietii de baieti sau manelistii sau copii. trebuie sa rezumam totul la ce stim mai bine sa facem, intr-un singur scop: de a “produce” bani. asadar, cui ii mai foloseste azi literatura? opt ore la servici, opt ore de minciuni, opt ore prefacuti, si restul dormind, explorand netul sau band o bere la terasa. viata nu mai depinde de literatura si nimeni nu pierde nimic daca paler nu e studiat in scoli. nimic, pt ca scara de valori e una cu totul nepotrivita pt visatori si introspecti.

  4. @ gabi, multumesc pentru comentariu! :)
    @iscman … literatura ne este de mare folos, cu atat mai mult cu cat traim intr-o societate in care multe dintre valori au fost pierdute, in care lumea tinde sa nu mai vada alta valoare decat banul .
    Paler spunea ca traim intr-o Romanie sumbra , o romanie a degradarii morale, insa tot el e cel care ne indeamna sa luptam pentru a ne atinge idealurile, si tot el e cel care ii critica pe cei care renunta prea usor la visele lor.
    Viata nu se rezuma la “a produce bani” ci la a trai cu placere fiecare clipa, caci fericirea vine din bucuriile marunte … iar banii aduc rareori fericirea scontata, pe cand lectura unei carti minunate, cum sunt cele ale Maestrului, vor aduce mereu o picatura de speranta si bucurie in viata noastra. :)

  5. nu poti trai cu placere fiecare clipa, poti gasi o clipa de placere seara citind o carte buna, dar ziua nu poti trai fiecare clipa cu placere. esti ancorat intr-o realitate cu adevarat sumbra si nu ai decat sa te lupti cu acelasi rezultat ca eroul lui servantes. facem parte dintr-un sistem in care daca te abati de la regula ai doar oprobriul celor din jur. si fara bani nu poti nici macar citi, asa ca vrei nu vrei esti legat de producerea banilor pentru a-ti putea permite o placere prea scurta.

  6. Icsman, exista pe lumea asta mai multe moduri de a alege sa traiesti si ar fi frumos sa putem face mai mult decat sa gandim totul in culori sumbre ! :)

  7. nu culorile sunt sumbre, ci gandirea realista zugraveste in propria ei paleta de culori

  8. Ai multa dreptate Gabi. Icsman ne putem trai viata in multe feluri … putem vedea realitatea sumbra sau putem vedea clipele frumoase. :)

  9. da, puteam vedea clipele frumoase, oricine vede clipele frumoase. doar ca tocmai asta e, clipa. viata traita ca o clipa ar fi o viata frumoasa. dar rutina fiecarei zile omoara tot ce are mai frumos o persoana in ea.

  10. Cred ca daca Octavian Paler ar avea macar un text in manualele scolare, cu siguranta elevii vor privi literatura tomana cu mai multa simpatie. Ceea ce a scris el este usor de ‘digerat’, simplu spus si cel mai important, mesajul este demn de a-l tine minte o viata intreaga.

  11. Meitneria, multe lucururi ar trebui schimbate pentru ca elevii sa priveasca literatura toamna cu mai multa simpatie, ar fi frumos ca in fiecare toamna un text al maestrului sa le aduca zambetul pe buze pentru o clipa :) insa mi-e frica ca acesta s-ar pierde in multimea complesitoare de texte clasice ale manualelor. :)
    Iscman, Octavian Paler a critica dur societatea de azi si excesiva sa formalizare, dar in acelasi timp sufletul sau a fost alaturi de o Romanie propriea, a “vietii tratite ca o clipa”. :)

  12. adela, stiu ce insemna cea mai intima ideea a maestrului despre romania - romania lui, personala. si cred ca mai toti avem o astfel de romanie undeva, printr-un ungher al constiintei. iar viata ca o clipa ar putea fi cea mai mare sarbatoare a pacii, daca ar fi inteleasa…

  13. imi pare rau sa te contrazic, dar Octavian Paler se regaseste in materia de liceu, mai exact opera “Desertul pentru totdeauna” si este un subiect care poate fi inclus chiar si la teza, asha dar tineri din ziua de azi citesc si Octavian Paler:)

  14. Byby, imi pare bine sa aud asta. Sper ca tinerii din ziua de azi descopere in numar cat mai mare frumusetea operei lui Paler. :)

    P.S.: Nu stiu daca tocmai “subiectul de teza” ar fi cea mai buna metoda. :)

Leave a Reply