Octavian Paler si educatia copiilor

Cu riscul de a ma repeta, prima oara cand am auzit de Paler a fost in clasa a 9-a. Nu, nu la limba romana, nu se studia pe vremea aia, cum nu se studiaza in general scriitorii inca in viata. La religie. Da. Ciudat, nu-i asa? Stiu ca din asta a constat testul final. Profa ne-a citit Paradoxul zilelor noastre si noi trebuia sa comentam. Am uitat sa precizez, a fost prima si ULTIMA oara cand am auzit in liceu de Paler.

Eu sunt un caz fericit, pentru ca de regula, Paler nu se afla intre temele de studiu actuale. Bine, cu noul BAC nici Eminescu nu se mai afla… dar asta e alta discutie. Intrebarea mea e: de ce?

Nu e filozofia lui Paler la fel de buna ca cea a lui Blaga? Poate ca nu, dar cu siguranta ridica niste semne de intrebare. Poeziile lui nu trezesc sentimente care sa egaleze Luceafarul? Hai sa fim seriosi… intre Paler si Eminescu l-as alege cu ochii inchisi, ambele maini legate la spate si intr-un singur picior pe Paler. Nu, nu asta e problema. Dar care e problema?

Nu o sa generalizez, ci o sa dau exemplu concret pe profesoara mea de romana, si implicit, refuzul ei fata de opera lui Paler. Doar la mentionarea lui, cu nu mai tin minte ce ocazie, si-a pus mainile la gura si plina de dezgust m-a rugat frumos sa nu-l mai mentionez vreodata pe “acel comunist imputit”. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, deci e pe sistem politic… Am inteles. Deci, sa va explic.

Talentul unui om paleste in fata naturii sale politice. Opera sa pretioasa, pe care noi zilnic o oferim spre citire si o analizam cum ne pricepem mai bine, ar trebuii arsa pe rug… e erezie curata asta. Vai, vai, vai… dar cum ne permitem noi, sa citam un comunist? Dar nu ne e putina rusine sa incercam sa oferim cititorilor experienta vasta a unui om exceptional care a suferit poate mai mult decat oricine? Serios, ar trebui sa fim arsi pe rug. A! dar stai ca nu mai suntem in secolul Inchizitiei, si nici sub dictatura, deci avem voie sa citim ce vrem si mai ales sa spune ce poftim.

Imi cer scuze daca cinismul meu a suparat pe cineva, dar felul in care Paler a fost ascuns priviriilor naive si mintilor inca necopte e revoltator. E irelevant ca majoritatea romanilor care incercau sa supravietuiasca comunismului au fost considerati comunisti, e irelevant ca Paler se destainuia prin scris, prin metafore, prin analogii, si isi arata dezgustul si oroarea fata de sistem, e irelevant. Relevant e ca a trecut si ca Paler, nu ca om, ca scriitor este exceptional, relevant e ca lucrurile spuse de el s-au adeverit, relevant e ca toti avem ceva de invatat de la el.

Eu am citit la 12 ani Scrisori imaginare. Am recitit-o la 15 si o citesc din nou acum la 20. Citeste-o si tu, macar o data!

8 Responses to “Octavian Paler si educatia copiilor”

  1. Sasha,
    hai să trăieşti,că tonică mai eşti
    super fată ! te-aş pupa pe amîndoi obrajii şi te-aş bate pe umăr
    m-ai făcut să regret că la 12-15 ani nu aveam lecturile tale ( glumesc , eu eram cu băieţii … clasicii ruşi)
    îmi place scrsul tău,parcă te văd
    şi unde-i cinismul ?,n-am remarcat aşa ceva în ce -ai scris

  2. ms frumos CELLA de comment, cat despre baietii rai ai Rusiei eu i-am cunoscut tot cam pe atunci… insa nu se compara cu unii scriitori romani.

    te mai asteptam pe site

  3. Sasha, esti super fericita ca ai descoperit placerea de a lectura din scrierile Lui Paler inca din adolescenta. Critica la adresa apartenentei sale politice este nesemnificativa comparativ cu valoarea operei Domniei Sale.
    Imi permit sa dau un citat din recenzia domnului Daniel Cristea Enache: “Reactionand intr-un anumit fel, fugind sau rezistand, luptand sau colaborand, el e scaldat - in oricare dintre aceste ipostaze - in lumina rece a unei singuratati esentiale”.

    Ar fi frumos ca tinerilor de pe bancile scolii sa le fie deschis apetitul pentru lectura de calitate; nu cred ca vreunul din cei care l-ar citi ar avea tendinta macar discreta de a-l considera pe Octavian Paler adept al totalitarismului comunist. Ar fi o mare eroare!

  4. Eu am in jur de 14-15 ani si e adevarat, niciodata nu am gasit vreun text sau citat de O. Paler in manual. Mai mult, nu as fi ajuns sa citesc O. Paler daca nu intalnem undeva un citat. Inca sunt la primul roman, “Scrisori imaginare”, dar sper sa prind gustul scrisului lui Paler si sa ii citesc toate romanele. Respect pentru ceea ce a fost, pentru tot ce a scris, pentru felul in scris.

  5. De ce in scoli X, Y, Z si nu Paler?
    O vorba veche zice: “noi, oamenii, laudam ce-i laudat, nu ce-i laudabil”. Un joc de cuvinte, dar bine spus…

  6. Servus!
    Sasha, te felicit pentru articol. Iti inteleg revolta si dau iti dau in mare parte dreptate, dar nu pot sa ma abtin sa nu precizez faptul ca exista si profesori exceptie sau, mai bine zis, exceptionali.
    E trist ce se intampla cu si in sistemul romanesc de educatie, dar vreau sa precizez ca speranta exista. Manualele alternative nu au numai dezavantaje. Personal, am avut parte de o profesoara de romana f tanara (in clasa a 9a eram boboci si noi si ea), dar f competenta. A stiut ce manual sa aleaga, a stiut sa ne indrume si sa ne recomande cat mai multe critici literare pentru a ne face o forma pareri obiective despre opere. Chiar am simtit ca operele “parcurse” capatau alte dimensiuni decat cele pe care le percepeam cand citeam de unii singuri cartile :)
    E drept ca pe Paler nu l-am studiat, dar alti autori contemporani (Cartarescu de exemplu) au fost apreciati.
    Poate ca postul pare pe langa subiect, dar nu este! La noi in clasa, pe tot parcursul anilor de liceu, Paler nu a fost vorbit de rau :) nu imi amintesc sa fi studiat ceva semnat de el, dar citate sigur au fost amintite!
    let’s hope for the best, expect the worse and pray for a miracle! :) Numai bine!

  7. Octavian Paler este unul din cei mai mari scriitori romini.Totul la el decurge in mod firesc strins legat de traditii ,obiceiuri ,framintari cotidiene,adevaruri relevate de viata in timp .Nu apare in manuale scolare din motive politice intrucit nu a fost inregimentat celor care (patati fiind) au scuipat in stinga si dreapta fiind pe placul puterii(vezi Patapievici,Plesu,Liliceanu…)Moda negarii valorilor adevarate,a celor care nu au debordat venin si fiere pt.bani,din pacate mai face victime in Romania.Cei precum Paler cu bun simt si echilibrati care arata caracterul unui popor bun vor fi recunoscuti atunci cind oamenii vor alege sa-i conduca pe cei care vor linistea, buna intelegere,echilibrul in vita noastra sociala.Educatia este o proiectie a dezechilibrului politic prin care trecem.Din pacate la noi sint multe familii care nu stiu sa-si educe copii pt. asta le lipseste lor, parintilor,care au ca obictiv major maneua,fotbalul,birfa politica,apucaturile insusite exclusiv la TV. O.Paler este nemuritor si in curind i-si va lua locul de drept in istoria marilor scriitori romani.

  8. si pentru mine Paler e mai presus de eminescu

Leave a Reply