Toate adulterurile au in spatele lor o mare plictiseala
“Onorati domni,
Inainte de a va explica de ce imi crapa capul de tristete cand ma gandesc la situatiile prin care am trecut si care m-au convins ca barbatii sunt in stare sa degradeze si patul, nu numai un sentiment, v-as ruga sa-mi permiteti sa va amintesc cum au rastalmacit – tot barbatii! – razboiul troian. Cum stiti, Homer a lansat teoria, care circula si azi, ca frumosul Paris a provocat razboiul, in calitate de Don Juan antic. El ar fi sedus-o pe sotia lui Menelai si a adus-o la Troia, ceea ce a starnit mania grecilor. Or, adevarul, domnilor, e ca frumoasa Elena a sarit in bratele lui Paris fiindca se saturase de barbatul ei.
Va place, nu va place, asa stau lucrurile: toate adulterurile au in spatele lor o mare plictiseala. Oare v-a trecut vreodata prin minte cat de apasatoare poate deveni plictiseala casnica a unei sotii neglijate? Dumneavoastra, domnilor, transformati aventurile lui Don Juan in statistica. Numarati femeile pe care le-a sedus si abandonat, convinsi ca asta este totul. Preferati sa vedeti in Don Juan o canalie sau un escroc care-si rezolva problemele metafizice in pat, in loc sa va dati seama ca el isi face loc in golul creat de ceea ce nu oferiti dumneavoastra femeilor. Barbatii isi imagineaza ca femeile exista pentru a fi ei fericiti. Nu le trece prin cap ca si noi, femeile, am vrea sa fim fericite. Ca nu ne place sa va vedem venind de la altele acasa, asteptand sa va poftim la masa si dupa aceea sa cititi ziarul in loc sa stati de vorba cu noi. Si, la urma urmei, pentru ce s-au batut grecii, zece ani, in razboiul troian? Ca frumoasa Elena sa se plictiseasca sub maslinii din Sparta, obligata sa-l suporte pe Menelau?” (Calomnii mitologice)
Filed under: comentarii si citate
Si ce facem cu amantele/amantii? De multe ori sunt priviti ca fiind singurii vinovati…poate ca nu este asa…
Parerea mea e ca vinovat nu e cel singur ci cel ce are si …mai vrea. Dar atunci ce facem cu Imparatul Solomon care avea o mie( trei sute de neveste si sapte sute de concubine, sau invers). Ce facem cu poligamia? (Sper ca ati vazut serialul “Dragoste mare”. Daca nu amatorii ar trebui sa-l caute.)
Multumesc pentru comentarii.
Nu stiu daca e indicat sa facem prea multe impartiri intre vinovati si mai putini vinovati… Asa cum suna un citat din Balzac pe care l-am mai folosit, poate ca “cu cat judeci mai mult, cu atat iubesti mai putin”. Poate ca intrebarile noastre ar trebui sa se invarta mai mult in jurul “golului creat de ceea ce nu oferim”.