“Nebunie”

Trebuie să deschid o paranteză, doamnelor şi domnilor, pentru a vă lămuri de ce folosesc mereu ghilimelele când mă refer la “înţelepciune”. O fac şi din pricina că nu s-a găsit alt cuvânt pentru “nebunie” care nu e a unei minţi tulburate, ci a unei minţi care vrea “mai mult” decât altele. Ţin să precizez că, îndoindu-mă de valoarea înţelepciunii, nu mă gândesc la marii înţelepţi, ci la acea “înţelepciune” uzuală care coboară strigătul la şoaptă, de teama riscurilor, şi separă ce consideră “oportun” de ceea ce i se pare “inoportun”; acea “înţelepciune” care drămuieşte, care stă cu ochii mereu pe acul cântarului; care ne recomandă să calculăm fiecare pas, cu atenţie, pentru a evita o “nebunie”.

În limbajul curent, sună rău, nu-i aşa?, “nebun”, “nebunie”, “nebuneşte”. Şi poate că aici, în modul cum îi privim pe cei cărora le lipseşte ceva (sau cărora le prisoseşte ceva) pentru a fi şi ei “rezonabili”, se afla dovada că societatea e organizată să producă destine mediocre. Destinele de excepţie contravin regulii. Lumea e contrariată de ele. Când nu le poate aşeza în categoria inexplicabilă a geniilor, aduce vorba de un spital psihiatric. Şi se linişteşte. “Nebunul” e anormal!… - Calomnii mitologice

2 Responses to ““Nebunie””

  1. Si, uite asa, te face sa iti doresti si mai cu ardoare sa suferi si tu de aceasta “nebunie” minunat de frumoasa, oricat de mult ar incerca societatea sa te descurajeze ;) : intelepciunea de a vrea sa suferi de nebunia de a vrea mai mult… OK, eu vreau un bilet la un spital psihiatric, daca altfel nu se poate! Ar fi mult mai putin dramatic decat sa fiu un om mediocru… Parerea mea!

  2. genial

Leave a Reply