Discurs imaginar al lui Socrate

Urmatorul fragment e un superb discurs al lui Socrate dupa ce a fost condamnat la moarte. Un discurs adresat celor care “iubesc” cetatea si modul in care ei o iubesc.

Nu va speriati, nu mai am de gand sa ma apar. Dar renunt nu pentru ca m-as teme, ci pentru ca mi se pare zadarnic. Am crezut ca se poate discuta in acest proces. Am crezut ca poate exista dialog. M-am inselat. Voi nu acceptati decat monologul. Cine a starnit acesta ura si cum a pornit ea nu inteleg si zeii imi sunt martori ca nu mai vreau sa inteleg. Ce utilitate mai poate avea un adevar pe care voi, oricum, nu-l recunoasteti ?

As vrea sa va spun altceva inainte de a ne desparti. Si ma adresez acum acuzatorilor mei.

Mai intai, aflati ca sunteti la fel de singuri ca mine, dar mai demni de mila ca mine, deoarece sunteti singuri in haita. Intrucat orice om care nu cunoaste decat monologul e un om singur. Numai prin dialog putem scapa de singuratate, or voi sunteti prea orbi si prea turbati ca sa-l puteti accepta. Voi nu mai sunteti in stare decat sa strigati impreuna o orbire care va face singuri. Trista soarta va pregatiti.

Apoi, va laudati ca iubiti Atena ? Imi repugna metoda voastra de a-i invinui pe altii ca n-o iubesc, de aceea nu voi spune ca mintiti. Dar daca iubiti Atena, o iubiti urat. O iubiti tarand acesta dragoste in nori, amestecand-o cu ura, cu denunturi si invinuiri nascocite. Eu as putea dovedi oricand sentimentele mele fata de Atena, dar mi se pare ca a ma lauda cu ceea ce iubesc e nedemn. Prefer sa tac.

Tac intrucat stiu ca e inutil sa discuti cu cei condamnati de propria lor ura la monolog. Si rog zeii sa ma ajute sa infrunt mila ce mi-o inspirati, asteptand otrava pe care mi-o veti trimite la inchisoare. ~Polemici cordiale

10 Responses to “Discurs imaginar al lui Socrate”

  1. Chiar nu puteti fi atenti la transcriere?

    “recunoaste-ti”???

  2. Mea culpa. Imi cer scuze

  3. :) Un week-end placut!

  4. Recunoaste greselile tale , recunoaste-ti-le! acest lucru este prima caramida pe care o punem la baza edificiului de dragoste si omenie pe care il ridicam de-a lungul vietii.
    “Şahul nu înseamnă numai cunoştinţe şi logică.
    Poţi deveni mare maestru numai recunoscându-ţi greşelile şi lipsurile. Exact la fel ca şi în viaţă.” un citat de Alexander Alehin…

  5. Nimeni dintre cei ce traiesc pentru aprecierile celorlalti, nu va accepta dialogul cu un om cu o minte deschisa si eliberata de frica, pentru ca acel om ii va spune deschis ceea ce gandeste despre ipocrizie. De aceea atenienii l-au otravit pe Socrate, fiindca insasi prezenta adevarului in fata caruia ii punea in permanenta Socrate, ii invenina pe ei insisi, ii umplea de rautate. Acest lucru se intampla sub diferite forme si in zilele noastre, dovada ca omul nu a evoluat de la Socrate. Omul fara iubire si omenie, nu merge decat catre distrugere.

  6. @Paul Gabor, inainte sa fi atat de critic ar trebui sa te uiti atent.”recunoasteti” e forma corecta de persoana a doua plural
    Noi recunoastem, voi recunoasteti.

    Scrii recunoaste-ti in exemplul”tu recunoaste-ti vina”. Aici “-ti” e forma atona a pronumelui posesiv “a ta, vina ta”

  7. Mih, am prea mare respect pentru acest site si pentru cei care scriu aici. Nu vreau sa merg mai departe, nu vad sensul… Asa cum nici tu nu-l poti vedea din unghiul tau. Te rog, nu continua… Sau cumpara cartea si observa textul. E tot ce pot sa-ti cer.

  8. Mih, trebuie sa revin cu o precizare. Banuiesc totusi ca este vorba de o neintelegere. Catalin scrisese la inceput, din neatentie, “recunoaste-ti”. Eu am venit cu remarca si el a corectat textul. Presupun ca interventia ta s-a produs dupa toate aceste modificari… Imi cer scuze in acest caz pentru tonul folosit mai sus…

  9. Mih, revin cu o precizare: Catalin scrisese, din neatentie, “recunoaste-ti”. Dupa remarca mea a corectat si totul a revenit la normal. Nu s-a intamplat nimic grav, erori pot aparea mereu. Presupun ca interventia ta s-a produs dupa aceasta modificare. In acest caz imi cer scuze pentru tonul folosit mai sus… Numai bine.

  10. Mih, revin cu o precizare: Catalin scrisese in textul initial, din neatentie, “recunoaste-ti”. Apoi a corectat in urma mesajului meu si totul a revenit la normal, nu s-a intamplat nimic grav, erori pot aparea mereu. Presupun ca interventia ta s-a produs dupa aceasta modificare si de aici neintelegerea. Imi cer scuze in acest caz pentru tonul din mesajul anterior, doar in acest caz. Numai bine…

Leave a Reply