Romantic vs. Clasic

Romanticul rătăceşte stând pe loc. Şi nu se înseninează niciodată cu totul. Pe cerul lui, rămâne amintirea norului, dacă norul a trecut. Sau, dacă şi amintirea se şterge, apare aşteptarea altui nor. În schimb, clasicul poate vântura mările, ca Ulise, fără să se simtă vreo clipă neliniştit.

Romanticul e un braconier care nu prea ştie ce caută. Tânjeşte după o pradă pe care a visat-o, uitând, apoi, parţial, visul. Clasicul, din contră, detestă ce e aproximativ.

Când clipa i se dăruie, romanticul intră în panică. Oare cât va dura? Unica lui soluţie sigură e să devină parazitul propriei sale insatisfacţii. Uneori, îşi distruge dragostea ca s-o poată plânge. Dar nu e vina lui că e mai profund în regret. Căci romanticul  e un etern diletant în materie de fericire. Abia după ce o pierde, o înţelege. Şi iubeşte, mai ales, ce n-are.

Clasicul, în schimb, e, în genere, un om fără vârstă. El ocoleşte copiii şi bătrânii. Nu circulă noaptea şi nu trece aproape niciodată prin dreptul unui spital.

Verbul romanticului: a dori.

Verbul clasicului: a trebui.

Ambiţia romanticului: să nu admită o viaţă în care el să existe, iar lucrul iubit să nu existe.

Ambiţia clasicului: să caute nemurirea în ceea ce moare.

Ora rituală a romanticului: miezul nopţii.

Ora rituală a clasicului: amiaza.

Boala romanticului: leucemia.

Boala clasicului: scleroza.

Romanticul  ştie că soarele are şi o faţă neagră.

Clasicul e convins că orice deznădejde are un versant luminos.

Aventuri solitare – Jurnal la mare

6 Responses to “Romantic vs. Clasic”

  1. Verbul celui ce vrea cu adevarat: Stiu

  2. Clasic, sau romantic?

  3. :) ) ma tem ca si si ;)

  4. Nu stiu, dar daca e ceva de aflat, voi afla…Cam asa zic eu, si sunt o romantica incurabila. Apoi, nu pot zice stiu, fiindca nu pot afla chiar totul, mai raman mistere nedezlegate, ele fac parte din incognoscibil, din Dumnezeu.

  5. Eu gindeam ca atunci cind cineva vrea cu adevarat ceva, cu fiecare atom al sau, verbul definitoriu este “stiu” in ideea ca deja vede rezultatul, dorinta implinita, adica “ceea ce este”. Stie ca are deja ceea ce doreste. La asta ma refeream, dar cred ca nu am fost deloc explicita, sper ca acum am fost si coerenta :)

  6. depinde…nu intotdeauna si afli, spunand “stiu” …ceea ce afli este ceea ce trebuia sa afli, si nu neaparat ceea ce vedeai ca fiind rezultatul pe care il doreai….nepatrunse sunt caile Domnului…

Leave a Reply