Decentul libertinaj

Se pare ca, in Romania, libertinajul a reusit trecerea la o noua etapa “existentiala” in ultimii 20 de ani. In general un sistem totalitar reuseste sa administreze unui popor o supradoza de frica. Dostoievski spunea ca “frica este blestemul omului”.Presupun ca datorita sentimentului de teama, si nu numai, libertinajul intampina dificultati in manifestarea publica a diferitelor acte de “bun simt”. Acum suntem liberi sa fim libertini, iar constiinta nu are loc in acest peisaj…dar trebuie sa stim ca“nu exista ceva mai ademenitor pentru om decat libertatea constiintei, dar in acelasi timp nu exista ceva mai cumplit” Dostoievski. Ar fi normal sa aiba procese de constiinta o tanara care dansa, sau mai bine zis facea gimnastica, dezbracata complet in fata unei discoteci din Costinesti? Nu ar fi normal din moment ce, ma gandesc, domnisoara respectiva era sub influenta drogurilor. Oricum acesta intamplare care a avut loc in luna august,la mare unde ar trebui sa te incerce alte sentimente, imi lasa un gust amar datorita oamenilor din jurul acelei nefericite. Publicul era entuziasmat de ieftinul spectacol oferit de acea juna. Probabil era “cool ” sa privesti alaturi de copii, cel putin asa se observa din acel filmulet postat pe internet, si preluat de jurnalele de stiri, de un admirator al fenomenului. Era “marfa ” sa lasi o fiinta despuiata, inconstienta, sa iti satisfaca o vanitate cinica. Trist… Dar pana la urma cine stabileste ce e normal si ce e anormal? Totul devine normal daca a devenit o obisnuinta. ”La oameni obisnuinta e totul, si asta in orice domeniu…Obisnuinta este motorul principal” Dostoievski. “Iti petreci totusi zilele fara greutate indata ce ti-ai creat obisnuinte.” A.Camus. Daca resemnarea este unul din pilonii principali ai obisnuintei, atunci ma intreb cati privesc acest fenomen ca fiind unul natural si perfect justificabil. Cred ca foarte multi il gasesc natural iar din punct de vedere al justificarii stim ca “oamenii sunt in stare sa gaseasca o justificare sociala pentru orice ticalosie” Dostoievski. Sunt retrograd deoarece nu vad decenta in  pornografia ostentativa oferita de media mondiala, atat de bine primita de toti tinerii, sau sunt un idealist? Idealist stiu sigur ca nu sunt…atunci ramane doar prima varianta sau poate ca nu m’am obisnuit cu acesta (in)evolutie. Mi se pare foarte interesant acest “proces evolutionist” bazat pe lucrurile picante. E si mai interesant ca picanteria numita sex devine “painea noastra cea de toate zilele.” Tebuie sa fim indignati impotriva “normalitatii”? Daca ne luam dupa diferiti intelectuali contemporani nu ar trebui, dar practic…

Sper sa mai avem resurse in noi pentru a ne revolta impotriva imoralitatii si fiecare sa fie “batran ca suferinta umana, dar nou ca tanara speranta”.A.Camus

5 Responses to “Decentul libertinaj”

  1. Aseara a avut loc un spectacol la Bucuresti! Mi-am pus mereu intrebarea daca nu cumva tocmai”ea” a fost cea care a promovat obscenitatea pe plan mondial in ultimii foarte multi ani; 60 000 sau 70 000 de spectatori! Mmm!

  2. “Ea” e doar unul din factorii care au dus la provocarea obscenitatii mondiale, pentru ca aceste elemente ale liberinajului global sunt atat de diversificate incat marea masa are din ce “sa aleaga”….ma intreb de ce lumea savureaza in mod deosebit acest “decent libertinaj” al diferitilor “actori”? Toata lumea trebuie sa recunoasca ca “ea” nu e un talent muzical, lucru pe care ea la realizat si a incercat prin “mijloace specifice ” sa ajunga o “regina a muzicii”. In fine…….mi-a placut o doamna care astepta sa intre la spectacol pe care un reporter a intrebat-o daca ii place de “ea”. raspunsul:”nu,dar este un eveniment important si nu vroiam sa lipsesc”(cva de genul). Incredibil…asta nu inseamna ca e pierdere de timp?

  3. Catalin, felicitari pentru articol si pentru subiectul abordat. M-a curpinde acelasi sentiment de tristete legat de ceea ce se intampla, dar parca si mai trist este ceea ce spuneai tu referitor la atitudinea “publicului”. Imi este greu sa inteleg de ce multi cauta sa alega sa isi hraneasca vanitatiile cinice si ego-ul din umilintele. degradarile sau povestile tulburatoare ale altora. Am citit un citat din Kant care m-a pus pe ganduri:“Tribunalul pe care omul il simte in el este constiinta”. Ma intreb insa la cati dintre noi isi mai pastreaza sensul un astfel de “tribunal” ? Obisnuinta si ceea ce se considera “normalitate” ajung fie sa il adoarma, fie sa il denatureze in cu totul altceva, mai ales ca, intradevar: “oamenii sunt in stare sa gaseasca o justificare sociala pentru orice ticalosie”.

  4. Multumesc Alex. Kant are o dreptate teribila atunci cand spune ca : “Tribunalul pe care omul il simte in el este constiinta”. La randul meu ma intreb cati stiu de existenta propriei constiinte? Cati o cunosc macar ca forma de principiu? Raspunsul la intrebarea ta pare a avea o usoara nota de tristete…pentru ca acel tribunal e inexistent sau tinde spre un neant sumbru…Unde e “Tribunalul” acelora care dupa un meci de fotbal fac un mic razboi?De altfel sport creat pentru, sa zicem, divertisment ,nicidecum pentru violente.

  5. Atunci cand romanii au strigat in 1989 “libertate” totul s-a prefacut in mitul iar mitul a devenit legenda,o legenda vie fie si ea, dupa 20 de ani de trude si suferinte.Revolutia franceza a rasturnat monahia absoluta, proclamclamand “Libertate, Egalitate, Fraternitate” inca acest lucru l-au uitat romanii.Normal e mai bine acum,ai libertate,poti sa faci ce vrei fara sa dai socoteala la domn’plutonier.Cred ca nu libertatea de expresie e problema ci libertatea de gandire.Trebuie sa facem diferenta pana unde e libertate si pana unde e libertinaj.Din pacate libertatea si libertinajul au capatat alte atribute fata de cele normale…atribute care nu fac altceva decat sa ruineze societatea romaneasca de tot ceea ce este frumos.Spectacolul Madonnei a strans o multime de romanii,dar Festivalul si Concursul International “George Enescu” ar fi strans tot atata lume.Ma indoiesc.Problema Romaniei in clipa de fata este educatia.Cu ce caramizi lucram,asa societate avem.Daca caramizile sunt de o calitatea excelenta,vom avea o societate durabila,dezvoltata,moderna.insa daca caramizile cu care lucram vor fi proaste,societatea se va prabusi in mod fatal.Ce inseamna oare libertinajul?in ziua de astazi inseamna sex,dezmat,placere,intr-un cuvant tot ceea ce este grotesc.Daca tineretul asa intelege libertinajul,(libertatea) imi pun intrebarea ce societate vom avea.Ca sa fiu clar,societatea pe care o meritam.Epicur spunea:Scopul tuturor actiunilor noastre e placerea,insa cred ca in toate lucrurile vietii vei afla placerea daca stii sa le gusti.In loc sa inmultim lucrurile de bine le inmultim pe cele de rau.Ce ne lipseste nou este o mai multa cunoastere de sine,de ceilalti, dar in special o autoanaliza a actiunilor noastre a gandurilor, si a spiritului

    “Conştiinţa este ochiul lui Dumnezeu în sufletele noastre”

Leave a Reply