Vocea naturii

“Canicula s-a prabusit brusc. S-a facut aproape frig. Probabil a nins la munte. A si plouat, dar nu suficient pentru a racori pamantul chinuit de seceta.” – Desertul pentru totdeauna

Ideea este o vreme schimbatoare.

Precum o vulpe ce urmareste sa mai pacaleasca inca o data un urs, gandul trage spre schimbare cu o viteza teribila. Importanta acestei actiuni provine din faptul ca un gand negativist incearca sa revina de multe ori in mintea din care a fost alungat. Este hotul care isi doreste sa revina la locul faptei.

Multi dintre noi am trecut in viata prin situatii in care canicula a disparut si aproape ca s-a facut frig. Au fost momentele in care cerul parea ca a cazut pe noi. Si ca nu mai e nimic de facut. Dar bunul gust al unei zapezi curate ne-a facut sa mergem mai departe.

Am construit din temelii omul nostru de zapada. Omul viitorului.

3 Responses to “Vocea naturii”

  1. O.Paler…probabil a incercat sa ne induca ,intr-un mod specific, existenta unui suflet daramat , trecut printr-un continuu “desert al vietzii” numindu-l ” pamant daramat de seceta”.
    Acest “suflet”, spirit al existentei, trecut dintotdeauna prin “canicula” distructiva a existentei ( “pamant chinuit de seceta”) , nu se poate reface la intregul sau potential doar datorita unei singure situatii ” de bine”, de fericire , de multumire…(ploaia, racoarea)…este nevoie de mult mai mult pentru a revitaliza “pamantul”…sufletul.

  2. Paler prezinta idei inalte, eterne intr-un limbaj simplu, natural iar eu am convingerea ca acest mod a fost ales datorita libertatii sale interioare, nicidecum fiind impus de o limitare lingvistica; prin urmare nu cred ca este cazul sa il “traducem” neadecvat, sa lasam “marii ganditori” sa aprecieze simplitatea ca simplism, iar naturaletea ca neputinta intelelectuala.
    In alta ordine a ideilor, optimismul lui Paler e pregnant tocmai prin dramatismul initial.
    Paler reprezinta pentru mine un optist convins caruia nu-i e frica sa recunoasca faptul ca spera uneori in pofida unor sanse aparent reduse. El are atitudinea unui invingator, chiar daca nu prezinta acest lucru ostentativ.

  3. Octavian Paler prezinta idei inalte transpuse printr-un limbaj simplu…mesajul fiind profund…
    Optimismul este aproape absent in “Desertul pentru totdeauna” : “e important de mentionat faptul ca eseul a fost publicat in 2001, dupa ce autorul a suferit primul preinfarct. Probabil acesta este si motivul pesimismului care se simte pe alocuri in randurile grabite, nelinistite ale lui Paler.”(Andrei Rosca)
    Dar, bineinteles, sentimentele negative sunt insotite de speranta…speranta de insanatosire…rezultand atitudinea subtila de invingator: “De patru luni, ma gandesc doar la speranta ca voi depasi cu bine aceasta vara.“

Leave a Reply