Sinteza lui Octavian Paler

“Una din marile mele perplexitati dupa ‘89 este cum e practicata libertatea de opinie in functie de sacul cu bani.Eu sunt acum mai strain in tara mea, Romania, decat inainte de ‘89. O spun cu amaraciunea unui om care in vara asta va implini 80 de ani si care nu stie daca va mai prinde alegeri in Romania si care isi da seama la sfarsitul vietii sale ca a fost un imbecil.Am crezut in parodia careia i-am zis Revolutie.Nu ma iau prea in serios, nu imi dau prea multa importanta pentru ca stiu in ce tara traiesc.Adevarul este ca am fost naiv.Am luat in serios si democratia si idea de libertate, am luat in serios inclusiv idea ca e bine sa te implici in politica. E bine sa nu fi indiferent. Pe vremea aceia eram foarte categoric cand ii condamnam pe intelectualii care teoretizau apolitismul.Azi cred ca erau ei mai inteligenti”(Sinteza lui Octavian Paler-Antena 3)

Dincolo de pierderea incomensurabila pe care au avut-o literatura, filozofia si jurnalismul din Romania, tragismul disparitiei lui Octavian Paler mi s-a parut ca a constat in faptul ca a plecat de langa noi dezamagit.A plecat un Om care a iubit cu sufletul, cu trupul, cu mintea si a fost tradat.Din pacate Octavian Paler nu a mai avut timp pentru a-si sterge ranile tradarii.Nu a mai avut timp sa primeasca peste suferinta lui valul uitarii.A platit cu o viata, pe care nu se dadea inapoi s-o catalogheze drept iluzorie, pentru ca noi, cei care am ramas in spatele lui, sa beneficiem de sacrificiile lui.Dincolo de tristetea de a nu-l mai avea pe filozoful dar mai ales Omul Octavian Paler mi se pare ingrozitor de trist sa pleci in steaua ta fara sa ai macar senzatia ca te-ai impacat cu tine insuti.Poate ca de acolo, din steaua lui, Octavian Paler priveste cu aceiasi ochi obiectivi framantarile lumii si probabil ca inca mai considera ca dreptatea este doar o iluzie.Tot ce pot sa sper este ca timpul va fi generos cu noi si ne va da inapoi tot ce ne-a luat prin amintiri si intelepciune.

6 Responses to “Sinteza lui Octavian Paler”

  1. Impersia pe care a lasat-o Octavian Paler,in emisiunea ‘Sinteza zilei’ in care era invitat special in fiecare miercuri, a fost cea a omului dezamagit de “mediul inconjurator”.Spun asta cu tristete,dar si cu speranta pe care ai invocat’o,afirmand ca :”sper ca timpul va fi generos cu noi”.
    Shakespeare afirma despre speranta ca este “cea mai infidela amanta a omului.Te insala zilnic si totusi traiesti cu ea toata viata” :)

  2. Oare din acel mediu inconjurator nu face si noi parte?Oare nu am participat cu totii la dezamagire?Unii prin fapte altii prin lipsa lor?Si apoi ce s-ar alege de noi daca nu am mai avea nicio speranta desi trebuie sa recunosc ca am ajuns intr-un moment in care marile sperante s-au transformat mai degraba in curiozitati.Nu-mi place rolul de spectator al propriei vieti dar mi-e teama ca toti mai multi dintre noi s-au resemnat cu acest rol .

  3. Intr-adevar, a plecat dezamagit, insa nici nu mi-l pot imagina pe Octavian Paler senin si multumit. Era omul framantarilor, al tristetilor. Nici nu ar fi avut cum sa plece altfel atata timp cat era mult mai macinat de regretele personale decat de cele legate de societatea romaneasca. Ultimele confesiuni facute lui Daniel Cristea Enache sunt ravasitoare in acest sens. Sper ca acolo si-a regasit parintii langa care si-a dorit atat de mult sa fie din nou.

  4. […] Apolitic Filed under: povestea continuă — dianarusu @ 8:28 pm Octavian Paler “Nu ma iau prea in serios, nu imi dau prea multa importanta pentru ca stiu in ce tara traiesc.Adevarul este ca am fost naiv.Am luat in serios si democratia si idea de libertate, am luat in serios inclusiv idea ca e bine sa te implici in politica. E bine sa nu fi indiferent. Pe vremea aceia eram foarte categoric cand ii condamnam pe intelectualii care teoretizau apolitismul.Azi cred ca erau ei mai inteligenti” …continuare […]

  5. Fiecare dintre noi avem intrebarile noastre.Fiecare traim dezamagiri, fiecare gasim intrebari la care nu reusim sa ne raspundem insa Octavian Paler vobea despre dezamagirile produse de lipsa de valori in care isi pusese mari sperante,in schimbare si in dorinta noastra ,a tuturor pana la urma,de ne dori o lume mai buna in care sa ducem existenta fizica, dorinta noastra de a nu cobori ochii atunci cand vine vorba despre noi.Dezamagirile produse de ceea ce nu reusim noi pentru noi sa facem raman pentru fiecare.Am ramas oarecum cu un gust amar si cu o dezamagire dupa ce am citit cartea lui Daniel Cristea Enache .

  6. Impresia mea este ca Octavian Paler s-a impacat cu sine insusi,si nu cred ,totusi, ca este vorba de tradari,ci mai degraba de dezamagiri.
    A fost dezamagit ,cu regularitate ,de persoanele in care a crezut si pe care le-a sprijinit.Si acest lucru s-a intamplat ,mai ales , cu persoanele politice pe care le-a sprijinit si in care,la un moment dat,a crezut.
    Ideile dumnealui au patruns adanc in constiinta oamenilor simpli datorita unor oameni tineri ca Mihai Gadea si Daniel Cristea Enache.
    A fost exact opusul unui personaj gen Silviu Brucan.
    I-a combatut ideile si filosofia si s-a impus ca model in fata unei generatii tinere care, cred eu , il are ca reper. Excelent ! Si numai pentru atat trebuie respectat !
    ……………………………………………………………………………………….
    “Titlul, in schimb imi apartine.Octavian Paler voia unul autoironic : Convorbiri cu un batran reactionar. Si nu era aici cochetarie,ci convingerea sincera ca se afla in contratimp cu epoca sa,ca timpurile noi au alte valori si repere decat cele care l-au format.Va asigur insa ca Octavian Paler,asa cum l-am cunoscut,nu era nici batran (desi implinise 80 de ani),nici reactionar. Avea o tinerete spirituala,o mobilitate intelectuala si o vie curiozitate,pastrate,toate,pana in ultima clipa.
    Convorbiri cu Octavian Paler. Mi se pare inutil sa caut , in dialogul acesta , o sintagma pe care s-o plasez in titlul cartii. Definitia ei ideala , argumentul peremptoriu , recomandarea cea mai buna este chiar numele autorului cu majuscula , care a compus-o , sclipitor , la patru maini.”
    Convorbiri cu Octavian Paler - Daniel Cristea Enache

Leave a Reply