Intrebari

“Toate intrebarile pe care le pun, vantul mi le aduce inapoi intacte. Va trebui sa raspund probabil, eu singur la ele, dar prin insusi faptul ca-mi pun intrebari nu mai sunt singur. E un prilej sa imi micsorez lista, sa-mi declar sentmentele fara sa ma rusinez de ele.” - Scrisori imaginare

Natura noastra refelxiva ne indeamna sa cautam mereu raspunsuri sa ne intrebam mereu “de ce”? Nelinisti si framantari, intrebari si nedumeriri, raspunsuri indelug asteptate, toate acestea fac parte din existenta noastra efemera, din nevoia noastra de certitudini, de raspunsuir exacte, precise si masurabile.

Ne imaginam ca intrebarile complexe, problemele complicate au rasunsuri pe masura, dar, adesea, constatam cu surprindere simplitatea lor, faptul ca ele isi gasesc raspunsul in noi insine, constama cu uimire ca suntem uneori singurii capabili sa ne raspundem nedumeririlor si ca “exista intrebari pe care ni le punem nu pentru a da un raspuns, ci pentru a auzi intrebarea.” – Caminante

Mereu nedumeriti si insetati de cunoastere, ne pune intrebari al caror raspuns nu dorim sa-l aflam, dar totusi il cautam … probabil avem nevoie sa auzim intrebarea, pentru a ne oferi “siguranta” ca nu am renuntat la lupta.

Cu fiecare raspun gasit se naste o noua intrebare, o noua neliniste, o noua nedumerire, dar toate astea nu fac decat sa ne indemne a spera mai mult, a visa si a avea curajul de a ne urma iluziile.

11 Responses to “Intrebari”

  1. Octavian Paler spunea in “Desertul”: “Nimeni, probabil, nu ma cunoaste asa cum sunt de fapt.[...]Dar nu sunt sigur nici ca ma cunosc, macar eu, indeajuns.” Si tot el se intreba: “De ce ma obsedeaza oare deserturile? Doar fiindca singuratatea a facut parte mereu din destinul meu? Nu cred ca explicatia e pe pe de-a întregul valabilă, de vreme ce – m-am convins de asta de nenumărate ori – nu-mi sunt suficient mie însumi. Fac parte din specia lupilor-singuratici care nu pot trăi liniştiţi departe de haită.” Pentru ce sunt toate intrebarile? Poate fiindca nu putem fi inistiti departe de haita, incercam sa intelegem si sa ne intelegem…

  2. cand n-o sa mai punem intrebari…totul o sa fie lipsit de speranta…atunci totul o sa ne fie indiferent …

  3. Cand nu o sa ne mai punem intrebari vom fi tiind totul

  4. …ci pentru a auzi intrebarea…frumos.Nu putea fi spus mai bine.

  5. The wind singurul mod de a intelege e sa punem intrebari.

  6. Asa e, de obicei intrebarile si cautarea raspunsurilor ne intretin vie speranta si ne alimenteaza visele :) .
    Avea multa dreptate Octavian Paler, in citatul pe care l-ai scirs , the wind. :)

  7. Ne punem intrebari ca sa ne “aflam” pe noi insine.

  8. oare?…si?…punem intrebari, aflam cateodata si raspunsul….si in momentul ala te duce gandul ca trebuia sa nu fi facut asta, ca preferam sa nu aflu, sa nu ma gandesc la asta, ca…am descoperit ceva ce nu voiam sa stiu, ce negam..e mai bine sa ne punem intrebari?

  9. Tiberiu….intrebarile ti le pui si le pui celorlalti oricum! Este inevitabil, face parte din noi sa vrem sa stim. Ce faci daca descoperi ceva ce nu iti place, ce e in contradictie cu asteptarile, visele sau sperantele tale? Accepti adevarul! Este cel mai important lucru. Ignoranta sau fuga nu sunt solutii!

  10. Tiberiu, nu putem trai fara sa ne punem intrebari … nu traim inconjurati doar de certitudini, si atunci apar inevitabil semnele de intrebare. E adevarat, ca uneori raspunsurile nu sunt cele sperate, insa adesea suntem pusi in situati de a accepta raspunsurile, sau putem alege varianta de a ne indoi din nou de raspunsuri, insa nu stiu cat va functiona si in ce situatii. :)
    Ana, intr-adevar ignoranta si fuga nu sunt cele mai bune solutii. Acceptarea e primul pas, probabil, spre remedierea unei situatii :)

  11. de cate ori nu ne punem intrebari, intrabari al caror raspuns il stim, de ce facem asta ? pentru ca ne e frica sa auzim raspunsul, ne e frica sa privim cu ochii deschisi adevarul, atunci ne punem intrbari in speranta ca vom gasi alt raspuns mai putin dureros. tot asa atunci cand ni se pune o intrebare dificila raspundem cu alta intrebare (asta fac mult-iubitii nostrii politicieni) pentru a scapa mai usor, pentru a evita raspunsul, pentru a ne ascunde de adevar.

Leave a Reply