În Lisa, Crăciunul avea ceva magic

Dar în lumea înapoiată din Lisa (spun “înapoiată” deşi ştiu că autenticitatea nu depinde nici de progres, nici de cultura) exista ceva ce nu mai întâlnesc azi. O stare specială de Crăciun. O magie care dispare când locul sincerităţii e luat de agitaţie. Crăciunul de care îmi amintesc eu avea ceva tainic, ocult (adică, “ascuns”, nu ceea ce înţelegem acum prin “ocult”). Craciunul de azi e lipsit de mister. A devenit “petrecere”. Când văd la televizor buluceala din supermaketuri, nu mă pot împiedica să îmi spun că naşterea lui Iisus a ajuns şi ea “o afacere”. Ce taina, ce mister poţi găsi în acest Crăciun împarţit între urări convenţionale şi publicitate? Vă spun sincer, pe mine mă lasă indiferent. Sau, chiar, mă oboseşte.

Nu cred că e vorba doar că la bătrâneţe memoria înfrumuseţează începuturile, dându-le un sens pe care nu l-au avut, poate, şi că noutăţile par terne. În Lisa existau colindători adevăraţi. Chiar daca nu pronunţau bine unele cuvinte. Poate, mai există şi acum. Nu ştiu. Dar mă îndoiesc.

Nu v-aş putea relata nişte întâmplări similare celor povestite de Creangă, dar liniştea care domnea în casa noastră, la Crăciun, mi-o amintesc bine. Totul era curat. Şi la propriu. Mama spălase podelele cu leşie şi pusese ştergare noi în jurul icoanelor. Tata citea, iar focul din “ploatăn”, cum se chema soba dreptunghiulară de tuci, duduia monoton. Crăciunul de azi are ceva strident, care iese din ritual. Uneori mi se pare aproape indecent prin excesiva lui hărmălaie. Invers, dacă acceptaţi să socotiţi “magică” o linişte în care nu se întâmplă nimic deosebit, dar îţi oferă totul, n-am nimic împotrivă.  - Convorbiri cu Octavian Paler (Daniel Cristea-Enache)

3 Responses to “În Lisa, Crăciunul avea ceva magic”

  1. Oare de ce am impresia, ca profetia sa ii zic asa ,a Maestrului ,privind progresul tehnologic si regresul spiritulal isi face simtita prezenta din ce in ce mai des si mai evident? De ce suntem atat de orbi la tot ce se intampla in jur su ne lasam “fermecati” de poleiala care ne ia ochii,si ignoram esenta?Cand ne vom da seama ca nu vom mai avea in ce sa credem,de ce sa ne aducem aminte,din pacate va fi prea tarziu.Ne indreptam incet si sigur spre o moarte spirituala,o moarte a traditiei.Si implicit a identitatii noastre.

  2. De cele mai multe ori simtim un gol in sufletul nostru si nu ne dam seama de ce?
    raspunsul se afla mai sus, am uitat sa cautam in noi, cautam afara, cautam bani, haine,case,masini….
    ce trist este ca am pierdut un om asa minunat si intelept, toti ar trebui sa invatam ceva de la marele Octavian Paler …”Tot ceea ce pierdem, pierdem pentru totdeauna”

  3. Nu, eu cred ca pe Octavian Paler nu avem cum sa-l pierdem…dimpotriva, il castigam de fiecare data cand ne regasim in operele sale, de fiecare data cand ii admiram calitatile, ii respectam valoarea si ii apreciem profunzimea….Opera si amintirea lui Octavian Paler nu pot cunoaste efemeritatea…

Leave a Reply