A munci

“La drept vorbind, nu stiu foarte limpede ce calitati iti trebuiesc pentru a scrie. Stiu insa destul de bine, am impresia, ce calitati sint necesare pentru a nu azvarli in foc ceea ce ai scris. Mai intai e nevoie sa crezi ca exista cel putin un om care asteapta cu nerabdare spovedania ta. Apoi trebuie sa speri ca nu-l vei dezamagi, nu-l vei sili sa regrete ca a asteptat. Iar in momentele de luciditate, cand nu mai esti nici destul de candid, nici destul de optimist, ai nevoie sa crezi macar atat: ca intr-o asemenea “corida” nimeni nu e invins dinainte, ca important e sa incerci; daca nu vei reusi iti va ramane, oricum, onoare de a fi incercat. Pe langa talent, vreau sa spun, literatura iti pretinde multe: puterea de a o lua mereu de la capat, de a te culca seara convins ca ai ratat totul si de a te indrepta apoi spre masa de scris indata ce te trezesti, inteligenta de a fi modest ( pentru a nu fi ridicol) si nebunia de a fi orgolios ( pentru a nu renunta), curajul de a te inspaimanta cand te simti victorios si insolenta de a sfida infrangerile, gasind in ele taria, tenacitatea, incapatanarea, pe care nu ti le pot da victoriile. Pe scurt, trebuie sa te inveti cu socul de a trece, dintr-o clipa in alta, de la fericire la suferinta, de la euforie la deznadejde” ( Viata ca o corida)

Am constientizat, citindu-l, ca de fapt toti suntem intr-o corida si singurul despre care pot vorbi sunt eu. ” Nu-mi dau seama daca sunt intrebarile cele mai importante ce trebuiau puse. Sunt cele pe care mi le-am pus eu” scrie el in “Vremea intrebarilor” Daca vreau sa schimb ceva cu siguranta pot schimba cu mine. Si daca doresti sa traiesti intr-o lume mai fericita trebuie sa incepi , odata si odata, sa-ti cauti fericirea. Neimitand, nu cerand de la altii, nu asteptand de la altii. Ca trebuie tu sa-i faci pe altii fericiti, mai intai, ca sa poti astepta fericirea intoarsa. Si primul lucru cred ca e a munci corect. Cand inmanezi produsul muncii tale , asa cum stii numai tu mai bine ,ca specialist in ceea ce produci ( cel ce vine la tine nu e specialist e beneficiar al constiintei tale) , poti face pe cineva  fericit. In echipa mea eu sunt fericita. Iar in timpul liber am ales sa fiu fericita cu voi, voi cei care m-ati bucurat cu gandurile voastre.Vreau sa pot darui, din ceea ce stiu, “ fara masura”.

8 Responses to “A munci”

  1. Magdalena, foarte frumos citatul din Paler pe care l-ai ales pentru a-l comenta. L-am recitit cu placere de mai multe ori si pot spune ca am simtit fiecare cuvant. Descrie foarte bine toate nelinistile care se petrec in interiorul nostru si intrebarile pe care ni le punem.

    Asa este. Toate schimbarile pornesc intr-un fel sau altul din interiorul nostru si nu asteptandu-le de la altii. Astept cu nerabdare si articolele tale viitoare pentru ca “m-au bucurat gandurile tale” :).

  2. Alex, eu cred ca prea multi se vor “Alba ca Zapada”. Dar de unde atatia pitici? Ce pitici il vor fi ajutat pe Octavian Paler? Poate doar balerinele molii ca fideli studenti ai “conferintelor nerostite”…

  3. Magdalena,
    Bucuria de a darui e o valoare umana deosebita.
    Asa cum bine spui : cel care primeste, este beneficiar al unei parti din constiinta ta, ceea ce incarca de sens si substanta actul daruirii.
    Bine ai venit printre cei care fac din asta un stil de viata :)
    Maestrul a descris in citat starea creativa ca pe o lupta cu sinele in care suntem cateodata invingatori, iar cateodata infranti. Sinceritatea Domniei sale dovedeste ce suflet “adevarat” a avut :)

    Mi-a placut si comentul cu “Alba ca zapada”…ca bine zici…”de unde atatia pitici” ? :)

  4. Gabi, eu, cand intru intr-o catedrala, simt acut ce inseamna a munci. Nimic nu cade din cer.

  5. Dragii mei prieteni, de data aceasta nu voi face un comentariu, ci pentru ca suntem atat de aproape de sarbatori, va doresc tuturor un Paste fericit, petrecut alaturi de cei dragi sufletului, liniste, tihna si iubire!

    Va sarut!

  6. June.
    esti “lipita” de noi si noi de tine :) Multumim pentru urari calde si ti le intoarcem inmiit :)
    Dar, hai ca ne mai scriem pana atunci :)

  7. Anul acesta, de Paste, sunt mai fericita avandu-va si pe voi. Tuturor celor ce trec pe aici numai de bine.

  8. Ce pot sa mai spun ? A spus-o Maestrul foarte bine.Talentul si munca sunt caramizile de baza a unui om.

Leave a Reply